Politiikka

EU-komissio suunnittelee tulleja yhdysvaltalaisille pavuille, maissille, riisille ja maapähkinävoille – listalla myös viskit ja moottoripyörät

Politiikka 08.03.2018 Bryssel

Euroopan komissio lupaa antaa Yhdysvalloille samalla mitalla takaisin ja nostaa tullit sadoille tuotteille, jos terästullit toteutuvat.


Jaana Kankaanpää
Komissio aikoo lähiaikoina muodostaa luettelon, jolla vastataan Yhdysvaltojen teräs- ja alumiinitulleille. Muun muassa papujen ja muiden maataloustuotteiden on uumoiltu olevan listalla mukana.

Yhdysvaltojen povaamat tuontitullit alumiinille ja teräkselle uhkaisivat eurooppalaisia työpaikkoja ja aiheuttaisivat mittavia vastareaktioita, kauppakomissaari Cecilia Malmström sanoi keskiviikon tiedotustilaisuudessa Brysselissä.

EU-komissio on uhannut asettaa vastavuoroisesti tuontitulleja useille yhdysvaltalaisille elintarvikkeille, joihin kuuluvat maapähkinävoi, kidneypavut, maissi, riisi, karpalot ja paikallinen appelsiinimehu.

Näiden lisäksi EU suunnittelee tulleja ikonisille amerikkalaistuotteille, kuten Bourbon-viskille, Leviksen farkuille ja Harley Davidsonin moottoripyörille.

Malmströmin mukaan lista Yhdysvalloista tullattavista tuotteista julkaistaan lähiaikoina, jos Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ei peräänny aikomuksistaan.

Trump heitti pallon heti takaisin komissiolle ja uhkasi tuontitulleja eurooppalaisille autoille.

Presidentti Trump ilmoitti maaliskuun alussa tuontitullien asettamisesta EU:sta Yhdysvaltoihin suuntautuvalle teräs- ja alumiiniviennille. Teräksen tuontitulli on 25 prosenttia ja alumiinin tuontitulli 10 prosenttia. Samankaltaisia rajoituksia on tarkoitus asettaa myös muiden tuottajien viennille.

Syynä tähän ovat Yhdysvaltain kauppaministeriön tutkimusraportit, joissa todetaan, että teräs- ja alumiinituonti uhkaa Yhdysvaltojen kansallista turvallisuutta.

Tulleja ei ole vielä vahvistettu.

Trumpin toimilla on ensi kädessä tarkoitus suojella Yhdysvaltojen kotimaista teollisuutta tuonnin aiheuttamalta kilpailulta.

Tuontitullien on arvioitu haittaavan eurooppalaista taloutta kolmen miljardin euron edestä.

"Yhdysvaltojen toimet vaikuttavat kielteisesti transatlanttisiin suhteisiin ja globaaleihin markkinoihin. Teräs- ja alumiinialan ongelmien perimmäinen syy on maailmanlaajuinen ylikapasiteetti, joka johtuu tuotannosta, joka ei perustu markkinoihin. Ongelmiin voidaan puuttua ainoastaan niiden lähteellä ja tekemällä yhteistyötä kaikkien asiaankuuluvien maiden kanssa. Yhdysvaltojen yksipuoliset toimet eivät auta", Malmström totesi.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT