Politiikka

EU:n kauppakomissaari: EU pitäisi jättää USA:n tuontitullien ulkopuolelle

Politiikka 09.03.2018

Trump ei maininnut tulleista pitämässään puheessa EU:ta, mutta hän vihjasi, että eurooppalaisille Nato-liittolaisille ei ole luvassa tullihelpotuksia niin kauan, kun ne eivät Yhdysvaltojen mielestä maksa riittävän suurta osaa Naton menoista.


Yhdysvaltain presidentti Donald Trump määräsi myöhään torstaina Suomen aikaa teräkselle 25 prosentin ja alumiinille 10 prosentin tullimaksut. LEHTIKUVA/AFP

EU:n kauppakomissaari Cecilia Malmström sanoo Twitterissä, että EU on Yhdysvaltain läheinen kumppani ja että EU tulisi jättää tuontitullien ulkopuolelle.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump määräsi myöhään torstaina Suomen aikaa teräkselle 25 prosentin ja alumiinille 10 prosentin tullimaksut. Hän sanoi tullien tulevan voimaan aikaisintaan 15 päivän päästä ja antoi ymmärtää, että Yhdysvallat tarkastelee tuona aikana vielä, voisivatko jotkin sen Pohjois-Amerikan ulkopuoliset kumppanimaat saada vapautuksen tulleista.

Kanadalle ja Meksikolle hän lupasi vapautuksen siinä tapauksessa, että Pohjois-Amerikan maat pääsevät yksimielisyyteen uudesta Nafta-sopimuksesta. Nykyinen Nafta-sopimus on Trumpin mielestä Yhdysvalloille epäedullinen, ja hän on uhannut Yhdysvaltojen irrottautuvan siitä kokonaan, mikäli sen ehtoja ei muuteta.

Trump ei maininnut tulleista pitämässään puheessa EU:ta, mutta hän vihjasi, että eurooppalaisille Nato-liittolaisille ei ole luvassa tullihelpotuksia niin kauan, kun ne eivät Yhdysvaltojen mielestä maksa riittävän suurta osaa Naton menoista. Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen (kok.) korosti aiemmin torstaina, ettei Yhdysvallat voi tehdä tulliasiassa yksittäisiä EU-maita koskevia poikkeuksia, vaan mahdolliset poikkeukset koskisivat koko EU:ta.

Kauppakomissaari Malmström sanoo pyrkivänsä saamaan asiaan lisää selvyyttä lähipäivinä.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT