Politiikka

Orpo: "Valtion kassa on tyhjä myös lähivuosina"

Politiikka 09.03.2018

Orpo näkee maatalouden kasvualana. Vientiin ei ole pyritty riittävän tehokkaasti eikä antibiootin vähäistä käyttöä ole pystytty hyödyntämään.


Lari Lievonen
"Viennin pitäisi olla yhä useamman yrityksen tavoite. Kun maaseudun yrityksiä tuetaan, pitäisi painopiste olla innovaatioissa ja lisäarvossa", valtiovarainministeri Petteri Orpo sanoo.

Maatalouden on syytä etsiä tuloja markkinoilta lähivuosina, sillä valtion kassa on tyhjä, eikä muutosta ole odotettavissa, valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) linjasi puolueensa maaseutuvaltuuskunnalle tänään perjantaina.

"Siksi tukieurot on suunnattava tarkasti tulevaisuuden tukemiseen. Kannattavuus on haettava markkinoilta, ei valtion kassan kautta. Innovaatiot, osaaminen ja kansainvälisyys ovat niitä kulmakiviä, joiden varaan sekä maatalouden että kansakuntamme tulevaisuus pitää rakentaa", Orpo sanoi puheessaan.

MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja Tommi Lunttila vaati aiemmin tänään perjantaina Orpolta, että viime vuonna päätetty maatilojen kriisituki maksettaisiin heti.

25 miljoonan euron ylimääräisen polttoaineveron palautuksen maksu on viivästymässä lokakuulle, vaikka viljelijät ovat jo toimittaneet tarvittavat tiedot verottajalle.

Kokoomuksen puheenjohtaja Orpo linjasi maatalouden tulevaisuutta puolueväelle.

"Kriisipakettien jatkuvan pohdinnan sijasta olisi katsottava eteenpäin ja mietittävä maatalouspolitiikan sisältöjä ja tavoitteita pitkällä aikavälillä. Tavoitteet pitää etsiä tulevaisuudesta menneisyyden sijaan. Kokoomus on käynnistänyt tämän tulevaisuustyön."

Orpon mielestä Suomi ei ole riittävästi pystynyt käyttämään vahvuuksiaan, esimerkiksi antibioottien vähäistä käyttöä.

"Koko maailma puhuu niiden käytön vähentämisestä maataloudessa. Valitettavasti emme ole kyenneet hyödyntämään tätä trendiä viennissä, emmekä ole saaneet kotimaista kauppaa ja teollisuutta sitoutumaan mataliin antibioottitasoihin tuontitavarassa."

Lisää euroja pitäisi saada viennistä.

"Kaupan vahvaa markkina-asemaa tukee elintarvikeviennin vähäisyys. Kilpailemme kotimarkkinoilla emmekä ole hakeneet vientimarkkinoita pitkäjänteisesti. Vientikielto Venäjälle oli meille terveellinen herätys."

Orpon mielestä ruokavaltuutetusta pitää vielä keskustella alan toimijoiden kanssa.

Lue myös:

Polttoaineveron palautus junnaa verottajan pöydällä lokakuuhun – MTK:n Lunttila vaatii kriisitukea heti maksuun

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT