Politiikka

Kansalaispuolueen sisällä täysi sota: Kilpeläinen ja Kattelus syyttävät Väyrystä epäluotettavaksi, Väyrynen sanoo heidän tehneen laittoman vallankaappauksen

Politiikka 11.03.2018

Paavo Väyrynen on kansalaispuolueen johdon lisäksi pettynyt myös keskustapuolueen johtoon sekä mediaan. Väyrynen aikoo osallistua keväällä mahdollisimman moneen keskustan piirikokoukseen.


Kari Salonen
Joulukuussa Paavo Väyrynen ja Sami Kilpeläinen pitivät tiedotustilaisuuden Väyrysen kannattajakorttien riittävyydestä presidentinvaaleissa.

Kansalaispuolueen puheenjohtaja Sami Kilpeläinen, varapuheenjohtaja Piia Kattelus ja puoluehallituksen jäsen Tuula Komsi kertoivat lauantaina tiedotteessaan saaneensa tietää puoluehallituksen jäsen Paavo Väyrysen suunnitelmista pyrkiä keskustan puheenjohtajaksi vain reilun tunnin varoitusajalla ennen Väyrysen 1. helmikuuta pitämää tiedotustilaisuutta.

Kilpeläisen mukaan syy Väyrysen toiminnalle oli epävarmuus siitä, miten kansalaispuolueen johto suhtautuu hänen suunnitelmiinsa.

"Kuka luottaa henkilöön, joka ei pysty kertomaan suunnitelmistaan, koska omien sanojensa mukaan "pelkäsi puoluejohdon reaktioita", ja totta vie sai pelätäkin", Kilpeläinen sanoo.

Viime viikonloppuna kerrotut taloudelliset epäselvyydet laajenivat helmikuussa ja ne olivat keskeisiä perusteita Väyrysen erottamiselle puolueen jäsenyydestä, puolueen tiedotteessa kerrataan.

"Taloussotkut, yhden hallituksen jäsenen henkilökohtainen pyrky sekä puheet "alkiolaisesta allianssista" tulkittiin kansalaispuolueen johdossa puoluetta vahingoittavaksi toiminnaksi."

Kansalaispuolueen puoluehallituksen jäsenten mielestä puolueen perustajan toiminta ei herätä luottamusta. Väyrynen kertoi 15. heinäkuuta viime vuonna kansalaispuolueen yleisessä kokouksessa ja tiedotustilaisuudessa, että jollei hän tule valituksi presidentiksi, on hän puolueen pääministeriehdokas.

"Tämä lupaus ei pitänyt. Samoin on käynyt lupauksissa palata eduskuntaan; paluuta on lykätty useaan kertaan jollakin verukkeella", Kilpeläisen, Katteluksen ja Komsin tiedotteessa sanotaan.

Väyrynen vastasi sunnuntaina omalla tiedotteellaan, jossa kansalaispuolueen lisäksi osuutensa saavat keskusta sekä media.

"Kansalaispuolueessa hallituksen johtoon presidentinvaalien ajaksi tilapäisesti nostetut kolme jäsentä – Piia Kattelus, Sami Kilpeläinen ja Tuula Komsi - ryhtyivät toteuttamaan laitonta vallankaappausta. Tarkoitus tietysti oli, että eduskuntaan tultuani palaan puolueen johtoon, ja se alkaa toimia sääntöjensä mukaisena parlamenttipuolueena", Väyrynen kertoo.

Väyrynen on tyytymätön, että kolmikko esiintyy mediassa edelleen puolueen virallisina edustajina, vaikka Helsingin käräjäoikeus on määrännyt helmikuun lopussa ja maaliskuun alussa pidettyjen puolueen kokousten päätösten toimeenpanon keskeytettäväksi.

Väyrynen aikoo olla ehdolla keskustan puheenjohtajaksi ja osallistua keväällä kokouksiin. Osallistumiselleen hän on löytänyt lukuisia keinoja lähtien kunniapuheenjohtajuudesta ja Euroopan parlamentin jäsenyydestä.

"Keskustan johtoon on noussut ryhmittymä, joka pyrkii estämään jopa keskustelun puolueen linjasta ja tulevaisuudesta", Väyrynen suomii.

"Olen Keskustan jäsen. Sääntöjen vastaisesti puolueen nykyjohto pyrkii estämään ehdokkuuteni Sotkamon puoluekokouksen puheenjohtajanvaalissa."

"Keskustan kunniapuheenjohtajana minulla on sääntöjen mukaan läsnäolo-oikeus puoluehallituksen kokouksissa. Tätä oikeutta en ole kuitenkaan halunnut käyttää."

"Euroopan parlamentin jäsenenä minulla on läsnäolo- ja puheoikeus kevään puoluevaltuuston kokouksessa. Siihen aion osallistua."

"Euroopan parlamentin jäsenillä on ollut oikeus käyttää puheenvuoroja piirikokouksissa. Aion osallistua mahdollisimman moneen", Väyrynen kertoo.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT