Politiikka

Brysselin maatalouspäättäjät opintomatkalla espanjalaisella tilalla – paikalliset toivoivat EU:ta huomioimaan alueen vaativat viljelyolosuhteet

Politiikka 11.03.2018 Valencia

Siinä missä Suomi on kärsinyt rankoista sateista, Espanja on kamppaillut kuivuuden aiheuttamista satotappioista.


David Mudarra
Euroopan parlamentin epp-ryhmän puheenjohtaja Manfred Weber, maatalouskomissaari Phil Hogan, romanialaismeppi Marian-Jean Marinescu ja irlantilaismeppi Sean Kelly tutustuivat valencialaiseen appelsiinikoetilaan torstaina. EU-päättäjät saivat maistella hedelmiä suoraan puusta.

Ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät Etelä-Euroopassa kuivuutena ja sen aiheuttamina satotappioina. Muun muassa Espanjaa ovat viime vuosina kurittaneet hankalat viljelyolosuhteet ja rankat metsäpalot.

Euroopan parlamentin mepit sekä maatalouskomissaari vierailivat espanjalaisella tilalla torstaina epp-puolueen ryhmäkokouksen yhteydessä.

EU-päättäjät tutustuivat valencialaiseen tutkimustilaan, jonka omistaa paikallinen maatalousyhdistys.

Retken tarkoituksena oli esitellä Espanjan haastavia viljelyolosuhteita, ja näyttää päättäjille, että ilmastonmuutoksen aiheuttamien satotappioiden torjumiseksi tulevalla maatalouspolitiikalla tulee olla jatkossakin vahva rahoitus.

Tilalla kehitetään jatkuvasti uusia lajikkeita, jotka ovat entistä sopeutuneempia muuttuvaan ilmastoon. Sen lisäksi tutkimustilalla testataan uusia kastelu- ja viljelymenetelmiä.

Valencia on yksi Espanjan suurimmista appelsiinintuottaja-alueista.

Maatalouskomissaari Phil Hogan lupasi käyttää paikallisia viljelyoloja esimerkkinä tehdessään seuraavan vuosikymmenen maatalouspolitiikkaa (cap).

"Tutkimus ja kehitys ovat olennainen osa maatalouspolitiikkaa ja sille tulee löytää rahoitusta", Hogan vakuutteli.

Euroopan komissio, parlamentti ja jäsenmaiden neuvosto sorvaavat paraikaa tulevaa cap-uudistusta.

Ensimmäisiä cap-lainsäädäntöesityksiä odotetaan toukokuussa heti sen jälkeen, kun komissio on esittänyt suunnitelmansa unionin tulevasta rahoituksesta.

Komissaari Hogan kertasi, että uusi 2020-luvulla alkava maatalouspolitiikka lisää ympäristötoimia ja edistää tilojen kannattavuutta.

Paljon on kuitenkin kiinni tulevista rahoitusleikkauksista, jotka iskevät Britannian EU-eron myötä myös maatalousvaroihin.

Ympäristötoimien rinnalla on väläytelty, että viljelijöille tehtäisiin palkitsemisjärjestelmä, jossa maatalousyrittäjille maksettaisiin niistä ympäristön kannalta myönteisistä tuloksista, joita hän saavuttaa.

Komissaari ei kuitenkaan vahvistanut näitä väitteitä.

Tilavierailun aikana EU-päättäjien yhteinen viesti oli, että ilman taloudellisesti kannattavaa maataloustuotantoa uuden politiikan ilmasto- ja ympäristötavoitteita ei voida saavuttaa.

"Meidän tulee saada yksinkertaisempi maatalouspolitiikka, joka ottaa huomioon ilmaston ja kestävän ympäristön", Hogan vahvisti.

EU-parlamentin suurimman puolueen, epp:n, puoluematkan teemoina olivat tänä vuonna maatalouden tulevaisuus ja sen innovaatiot. Suomesta epp-ryhmään kuuluu kokoomus.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT