Politiikka

Anne-Mari Virolainen kannustaa pk-yrityksiä vientiin - "valtio ei valitse viennin voittajia"

Politiikka 12.03.2018

Ruuanviennin avautumisesta uusi ulkomaankauppa- ja kehitysministeri on toiveikas, sillä kuluttajatuotteille olisi tilausta.


Jaana Kankaanpää
Anne-Mari Virolainen pitää Yhdysvaltain asettamia tuontitulleja valitettavina, kun pyritään kaupan vapauttamiseen ja reiluihin, yhdessä sovittuihin sääntöihin. ”Pehmeä diplomatia ei nyt riitä.”

Suomen vienti vetää nyt paremmin kuin vuosiin. Silti kuukausi sitten ulkomaankauppa- ja kehitysministerinä aloittaneella Anne-Mari Virolaisella (kok.) riittää tehtävää.

Vienti on nojannut kauan tuttuun kolmijalkaan eli metsään, metalliin ja kemiaan, mutta tarjonnan laajentamiseen on kaikki mahdollisuudet.

”On tärkeää, että valtio ei valitse voittajia ja sano, että keskitytään viennissä vain pieneen erikoismarkkinaan”, ministeri painottaa.

Se, mitä ennen kaikkea puuttuu, ovat kansainvälistyvät pienet ja keskisuuret yritykset.

”Yksi, missä emme vain ole kauhean hyviä, ovat ylipäätään kuluttajatuotteet. Ruotsalaisia näkyy maailmalla liikkuessa kyllä aika hyvin”, hän tuumii.

”Jotenkin kuvittelen, että jos saamme ruokaviennin vetämään, tähän tulisi muutosta.”

Virolainen on kauppaministerinä neljäs ja kehityspolitiikassa viides salkun hoitaja sitten vuoden 2011. Ministerien tiheä vaihtuminen ei ole hänen mielestään niin suuri ongelma kuin se lukujen valossa näyttää.

”Pitkäjänteistä työtähän tämä on. Jokainen ministeri voi tuoda siihen oman mausteensa, mutta se ei tarkoita, että linja muuttuu. Kun hallitusohjelma sovitaan, siitä pidetään kiinni”.

Esimerkistä pitkästä jänteestä käy sianlihan vienti, joka avautui viime vuonna Kiinaan.

”Sitä neuvoteltiin 16 vuotta. Muistan, että ainakin kaksi tai kolme kertaa jo puhuttiin, että nyt on lähellä.”

Lehden ilmestyessä ministeri on matkannut Etiopiaan ja Etelä-Afrikkaan. Virolainen kertoo ilahtuneena matkaan lähtevien yli 20 yrityksen moni­puolisesta osaamisesta.

”Mukana on firma, jonka laitteilla kerätään kiviä ja näin pystytään tekemään enemmän viljelysmaata.”

Toinen yritys on jo ollut mukana rakentamassa vesihuolto­järjestelmää Vietnamiin, ja kolmas tarjoaa satelliittipaikannukseen perustuvaa metsänarviointia.

Vaikka työpaikat ovat viime vuosina syntyneet pk-yrityksiin, kasvuhalukkuutta ja kansainvälistymisintoa ei tahdo löytyä.

Anne-Mari Virolainen laittaa toivonsa nuoreen koulutettuun polveen. Startup-yrityksiä syntyy 400–500 vuodessa.

”Niillä on hyvät mahdollisuudet lähteä toimimaan suoraan kansainvälisesti. Ja jos halua on muttei vielä riittävästi kykyä, niitä voidaan auttaa aika paljon”, hän sanoo viitaten Team Finland -verkoston asiantuntijoihin.

Virolainen on itse aiemmin tehnyt töitä startuppien kanssa. Hän kertoo rohkaisevan esimerkin turkulaisesta vasta­valmistuneesta tohtorista.

”Hän pakkasi perheineen matkalaukut ja lähti Kalifornian Piilaaksoon. Nyt hän on menestyvä yrittäjä. Tuotekehitys tapahtuu Suomessa, mutta yritys kerää rahoituksen sieltä, missä markkinat ovat.”

Maailmankaupan taivaalla leijuu synkkiä pilviä. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti torstaina maan asettavan tuontitullit teräs- ja alumiini­teollisuuden tuotteille.

EU:ssa ilmapiiri on hyvin yhtenäinen, ja se on nyt tärkeintä, Virolainen sanoo.

Nopeasti katsoen tullien suorat vaikutukset suomalaisteollisuudelle eivät ole valtaisat.

”Yhdysvaltoihin suuntautuu vain noin 5 prosenttia yritystemme teräksen viennistä ja alumiinista vielä vähemmän. Mutta välilliset vaikutukset ovat paljon suuremmat esimerkiksi Meksikon autonvalmistuksen kautta.”

Kokonaisvaikutuksiin on laskettava, mitä tapahtuu muilla toimialoilla. Suomalaisten yritysten tytäryhtiöt työllistävät Yhdysvalloissa noin 34 000 henkilöä ja epäsuorat vaikutukset mukaan laskien 70 000 henkilöä.

Tullipolitiikalla voi olla kauaskantoiset vaikutukset myös maailman ruokamarkkinoihin. Virolainen pohtiikin, onko Trump muistanut tulleja suunnitellessaan esimerkiksi oman maansa soijanviljelijöitä. Nämä ovat tilanteesta enemmän kuin huolissaan, sillä soijan päämarkkinat ovat Kiinassa.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT