Politiikka

Merkel valittiin neljännelle kaudelle Saksan liittokansleriksi

Politiikka 14.03.2018

Syksyn vaalien jälkeen näytti pitkään siltä, että sosiaalidemokraattien SPD on jäämässä Saksassa oppositioon.


Lehtikuva/AFP
Saksan liittopäivät äänesti Merkelin jatkokaudesta.

Saksassa liittopäivät on valinnut Angela Merkelin liittokansleriksi neljännelle kaudelle. Merkel valittiin äänin 364–315 yhdeksän edustajan pidättyessä äänestyksestä.

Valkoiseen bleiseriin pukeutunut Merkel hymyili tyytyväisenä tuloksen selvittyä. Äänestystä olivat seuraamassa niin Merkelin aviomies Joachim Sauer kuin hänen 89-vuotias äitinsä Herlind Kasner.

Liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier nimittää Merkelin virallisesti liittokansleriksi iltapäivällä sen jälkeen kun Merkel on vannonut virkavalansa. Illalla Merkel johtaa uuden hallituksensa ensimmäistä kokousta.

Heti huomenna Merkel suuntaa kohti Pariisia keskustelemaan EU:n uudistuksista Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kanssa. Macron varoitti Frankfurter Allgemeine Zeitungin haastattelussa, että jos Saksaa ei saada mukaan EU:n uudistusprojektiin, se on tuomittu epäonnistumaan.

"Olemme täysin riippuvaisia toisistamme. En usko sekuntiakaan, että projekti voisi onnistua ilman Saksaa tai vastoin sen tahtoa", Macron sanoi.

Syksyn vaalien jälkeen näytti pitkään siltä, että sosiaalidemokraattien SPD on jäämässä Saksassa oppositioon. Puolue kuitenkin pyörsi päätöksensä ja lähti neuvottelupöytään, kun kristillisdemokraattien, vihreiden ja liberaalipuolue FDP:n hallitusneuvottelut olivat kariutuneet.

Saksan valtapuolueiden vaikeuksista on hyötynyt erityisesti oikeistopopulistinen Vaihtoehto Saksalle (AfD) -puolue.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT