Politiikka

Kittilä-syytetyt pelkäsivät kunnanjohtajan pilaavan Levin maineen

Kittilän virkarikoskäräjillä syytetyt entiset ja nykyiset kuntapäättäjät katsovat yhä kunnanjohtaja Anna Mäkelän erottamisen olleen oikeutettua.
Kittilä-käräjien valmisteluistunto päättyi tänään Lapin käräjäoikeudessa Rovaniemellä. LEHTIKUVA / KAISA SIREN

Syyttäjän mukaan erottaminen oli häikäilemätön kosto tutkintapyynnöstä, jonka Anna Mäkelä teki hiihtokeskuksen toimitusjohtajasta Jouni Palosaaresta vuonna 2013.

Entisen kunnanhallituksen puheenjohtajan Timo Kurulan mukaan erottamisen taustalla oli luottamuksen menetys. Se liittyi Kurulan mukaan puutteelliseen johtamiseen ja luottamushenkilöiden päätösten ylenkatsomiseen.

"Luottamuspula oli todellinen, siitä ei pääse mihinkään. Ei valtuutettu toimi kostomentaliteetilla. Siitä on olemassa vanha sanontakin: jos haluat kostaa, kaiva kaksi kuoppaa", Kurula sanoo STT:lle.

Kurula toimi luottamustoimensa jälkeen jonkin aikaa vt. kunnanjohtajana, mutta sanoo, ettei nyt ole missään tekemisissä kunnan päätöksenteon kanssa.

"Isännän äänellä" Levin puolesta

Syytteessä muun muassa törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä on kolmisenkymmentä entistä ja nykyistä kuntapäättäjää, joiden kirjalliset vastaukset käräjäoikeudelle piirtävät tapahtumien kulusta täysin syyttäjän näkemyksestä poikkeavan kuvan.

Vastauksista käy ilmi, että Palosaaresta tehdyn tutkintapyynnön pelättiin pilaavan Levin matkailumaineen. Kittilän kunnanhallitus päättikin peruuttaa tutkintapyynnön ja palauttaa Palosaaren takaisin hissiyhtiön toimitusjohtajaksi.

Eräässä vastauksessa kuvataan, kuinka tämä "isännän ääntä käyttäen" tehty ratkaisu oli luonnollinen, jopa välttämätön.

"Palauttamalla Palosaari toimitusjohtajan tehtävään palautettiin suuren yleisön luottamus Levin matkailutoimintaan, eikä ainakaan suuria taloudellisia vahinkoja tapahtunut."

Kittilä-käräjien anniltaan laihaksi jäänyt valmisteluistunto päättyi torstaina Rovaniemellä. Syksyn oikeudenkäynnin juoksutuksesta ei saatu päätettyä juuri mitään, koska asiakirjojen teko ja jakaminen on kesken. Mahdollinen jatkettu suullinen valmistelu pidetään kesäkuussa.

Torstaina oli tarkoitus käsitellä myös niin sanottua lakipalveluhaaraa, mutta sen käsittely peruttiin. Kolmea syytetään törkeästä petoksen yrityksestä kokonaisuudessa, jossa Kittilän kunnalla epäillään maksatetun lakipalveluja ilman kunnan hankintapäätöstä.

Lue lisää

Laskettelukausi alkoi tänään Levillä ja Rukalla säilölumien turvin – Levillä aukeaa myös hiihtolatu

Yle uutiset: Levillä aloitettiin rinteen rakennus säilölumella – rinne ja latu aukeavat lokakuun alussa

Levi ja Ruka lataavat massiiviset säilölumireservinsä rinteisiin – laskettelukausi pääsee kummassakin vauhtiin 8. lokakuuta

Levillä säilötään tänä vuonna ennätysmäärä lunta – säilöntä myös ympäristöystävällistä