Politiikka

Kati Partanen: Raha vetää nuoret kaupunkeihin – naisillekin on taattava palkka maataloustyöstä

Politiikka 19.03.2018

"Kehitysmaiden naisten osalta on ollut joissain piireissä melkeinpä kiellettyä puhua taloudellisesta menestyksestä."


Satu Lehtonen
Monissa maissa naiset tekevät merkittävän osan maataloustyöstä mutta omistavat maata hyvin vähän.

Maailman viljelijäjärjestö WFO:n naisten komitean puheenjohtaja Kati Partanen muistuttaa vieraskolumnissaan, ettei nuorten muutto kaupunkeihin ei ole mikään luonnonlaki, joka tapahtuu kaikkialla maailmassa väistämättä.

"Kaupunkiin muutto on usein yritys löytää työtä ja toimeentuloa. Kouluttautumisen jälkeen paluu kotiseudulle voi olla houkutteleva vaihtoehto, jos siellä on mahdollista saada toimeentulo", Partanen kirjoittaa.

"Maataloudella ei olekaan tulevaisuutta missään päin maailmaa, ellei sillä tienaa elantoa. Taloudellisen menestymisen mahdollisuudet täytyy olla näköpiirissä."

Erityisesti aihe koskettaa naisia, jotka tekevät suuren osan maataloustöistä mutta omistavat maatalousmaata hyvin vähän.

"Olen osallistunut vuosien ajan useisiin kansainvälisiin tapahtumiin, joissa maatalouden kehittäminen on ollut esillä. Pitkään kehitysmaiden naisten osalta on ollut joissain piireissä melkeinpä kiellettyä puhua taloudellisesta menestyksestä", Partanen kuvailee.

"Maatalous on haluttu nähdä pienimuotoisena puuhasteluna ja maaseudun naiset haavoittuvina olentoina. Naiset ovat olleet monille järjestöille objekti, toimenpiteiden kohde, jotka on ollut kiva tuoda tapahtumiin kansallispuvuissaan ihasteltavaksi."

Naiset ovat todellisuudessa aktiivisia toimijoita, jotka päättävät itse, miten elämää saa parannettua.

"Kun varmistetaan naisten mahdollisuus omistaa maata, saada rahoitusta, kehittää maataloutta, saada koulutusta ja neuvontaa, ostaa siemeniä ja lannoitteita, päästä markkinoille, naiset kyllä tienaavat elantonsa", Partanen painottaa.

"Tärkeää on osallistaa naiset mukaan suunnitteluun ja päätöksentekoon."

Lue koko kolumni verkosta: Kati Partanen: Bisnes on kehittämisen edellytys

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT