Politiikka

Kuntaministeri Vehviläinen: "Hyvä aluepolitiikka on hyvää talouspolitiikkaa"

Politiikka 21.03.2018

"Voisimmeko digitalisoituvassa Suomessa hoitaa valtionhallinnon tehtäviä nykyistä enemmän pääkaupunkiseudun ulkopuolella", Vehviläinen kysyy.


Lari Lievonen
Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) oikealla kuunteli maaseutunuoria maakuntamatkalla Pohjois-Karjalassa kesällä 2016.

Aluepolitiikallakin on vielä puolustajansa Suomessa, vaikka keskustelu tuntuu keskittyvän kaupungistumisen ympärille. Eduskunnassa nimittäin puhuttiin keskiviikkona aluepolitiikasta.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläisen (kesk.) mukaan Suomen tasapainoiselle kehitykselle on olennaista, että osaavaa ja työelämän tarpeita vastaavaa työvoimaa on saatavilla koko maassa.

Valtiovarainministeriö käynnistää työn alueellistamispolitiikan uudistamiseksi.

"Arvioimme vuodelta 2002 peräisin olevan alueellistamislainsäädännön uudistamistarpeita. Kysymys kuuluu, voisimmeko digitalisoituvassa Suomessa hoitaa valtionhallinnon tehtäviä nykyistä enemmän pääkaupunkiseudun ulkopuolella?", Vehviläinen sanoi.

"Hyvä aluepolitiikka on hyvää talouspolitiikkaa. Alueilla on omia kirkkaita vahvuuksia, joiden päälle kasvu rakentuu. Esimerkiksi Lapissa korostuu matkailu, Pohjanmaalla energiaklusteri, Itä-Suomessa terveysteknologia ja biotalous", hän jatkaa.

Hallitus on laatinut myös kansallisen kestävän kaupunkikehityksen ohjelman.

Eduskunnassa keskusteltiin keskiviikkona aluepolitiikasta.

"Meidän eduskunnassa on näytettävä osviittaa siitä, miten yhteistä ja elinvoimaista Suomea rakennetaan. Vastakkain asettelu ei vie eteenpäin. Tarvitsemme aluekehitystä, joissa eri alueet, kaupungit ja maaseutu tukevat toisiaan", Vehviläinen ryyditti keskustelua.

Keskiviikkona vastakkainasettelu ei ainakaan ollut kadonnut. Eduskunnassa puhuttiin aluepolitiikasta ja Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) järjesti kaupunkiseminaarin toisaalla.

Kiistelty ruotsalaisekonomi todisti kaupungistumisen puolesta Vapaavuoren Helsinki-seminaarissa