Petteri Orpo: Julkisen sektorin roolia ei saa vähätellä - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Petteri Orpo: Julkisen sektorin roolia ei saa vähätellä

"Ilman upeaa julkista sektoria ei yksityiselläkään olisi vakaata toimintaympäristöä."
Eija Mansikkamäki
Kokoomuksen järjestämän Työelämä-risteily alkoi paneelilla, jossa mukana olivat kaikkien keskusjärjestöjen sekä Suomen yrittäjien johtajat. Kuulolla oli kolmisensataa kokoomuksen ja eri etujärjestöjen edustajaa.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo vaatii lopettamaan erottelun ja paremmuusvertailua julkisen ja yksityisen sektorin välillä.

”Eroa julkisen ja yksityisen sektorin välille ei saada tehdä. Meillä ei ole innovatiivista ja maailman huipulla olevaa yksityistä sektoria ilman upeaa julkista sektoria. Julkisen sektorin roolia ei missään tilanteessa saa vähätellä”, Orpo sanoi Helsingissä perjantaina.

”Julkinen sektori luo varhaiskasvatuksesta ja terveydenhoidosta poliisiin sen vakaan pohjan, jolla yksityinen sektori voi toimia. Keskustelun näiden eroista voi lopettaa.”

Orpon mukaan ketteryydessä on nyt menossa hyvä kehitys.

”Itselläni meni 10 vuotta yliopistotutkintoon ja joku voisi sanoa, ettei se opi viikossa mitään. Mutta pitää muistaa, että monet julkisen sektorin käyttämistä toimista on luotu yksityisellä puolella.”

”Julkisia on kehitetty, pitää oppia molemmilta ja kirittää toisiaan”, Kuntatyönantajien toimitusjohtaja Markku Jalonen säesti. KT edustaa kuntakentän kaikkia 420 000 eri alojen palkansaajaa.

Orpo ja Jalonen puhuivat kokoomuksen järjestämän Työelämä-risteilyn aloituspaneelissa. Mukana oli kaikkien keskusjärjestöjen sekä Suomen yrittäjien johtajat, ja kuulijoina kolmisensataa kokoomuksen ja eri etujärjestöjen edustajaa.

Panelistit korostivat sekä ihmisten että yritysten jatkuvaa oppimista sekä muilta oppimista, jotta tulevaisuudessa voi pärjätä.

Palkansaajajärjestö Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder vaati veroasteen roimaa alentamista työntekijän motivoimiseksi.

”Onhan yksilöllä oikeus suurempaan lisäarvoon kuin nyt”, Fjäder sanoi työn kannustavuuden lisäämisestä.

Orpon mielestä verotusta pitää kannustaa siihen suuntaan, että kannattaa opiskella, yrittää ja ottaa työtä vastaan.

”Kaikkein tärkein Suomen menestymiselle on osaaminen ja kannustaminen. Suomen ikäluokka on 50 000, kun Intiasta tulee miljoona osaajaa vuodessa.”

Lisäys artikkeliin 24.3.2018 klo 12:00, viimeinen kappale: Ministeri käsitys verotuksen kannustuksellisesta suunnasta opiskeluun, yrittämiseen ja työn vastaanottamiseen.

Lue lisää

Taloustieteen professorin mukaan eläkeputken poisto yhdistettynä irtisanomissuojan parantamiseen voi nostaa nettona työllisyyttä – "Ei mahdoton ajatus"

Sinilevän torjunta ei saa unohtua talveksi

Kokoomuksen Orpo vaatii MT kolumnissaan valkoposkihanhien metsästystä

Haaviston riskinotto muiden hoidettavaksi