Politiikka

Miksi poroa saa teurastaa ja myydä maatilalla, mutta lammasta ei? Vihreiden Halmeenpää: "Tässä tarvitaan nyt vastuulliselta ministeriltä rapsakkaa toimintaa"

Politiikka 29.03.2018

Kansanedustaja puolustaa pienimuotoista tilateurastusta MT:n kolumnissaan.


Markku Vuorikari
Lampaita saa nykyisin teurastaa myytäväksi vain viranomaisten hyväksymässä teurastamossa.

Vihreiden kansanedustaja Hanna Halmeenpää kiinnittää MT:n kolumnissaan huomiota lampaanlihan tuotannon sääntelyyn.

Nykylainsäädännön mukaan lampaita saa teurastaa myyntiin vain viranomaisten hyväksymässä teurastamossa.

Käytännössä siis lampureiden lähiruokana myymä lampaanliha saattaa matkata pitkän kuljetusmatkan tilalta teurastamolle ja takaisin, ellei tilalla ole omaa teurastamoa.

Halmeenpää sallisi lampaiden pienimuotoisen tilateurastuksen ja tilalla teurastetun lampaanlihan suoramyynnin.

Vastaava käytäntö on sallittu poron ja monen muun eläimen lihan suoramyynnissä, Halmeenpää mainitsee.

"Suomessa on sallittua ja myös perinteistä myydä esimerkiksi poronlihaa suoraan tilalta, ilman erillisiä tarkastuksia. Poronlihan lisäksi kotitilalla teurastettuna suoramyynnissä voi olla myös muun muassa ankan-, kanan-, kanin-, hanhen-, kauriin-, hirven- ja peuranlihaa. Lammas puuttuu listalta, jonne se ehdottomasti kuuluisi."

Hyväksytyn teurastamon rakentaminen maksaa Halmeenpään mukaan lampurille jopa 200 000 euroa.

"Lähiruokakulttuurin ja lammastilojen kannattavuuden edistämiseksi pienimuotoinen tilateurastus tulisi sallia. Samalla sallittaisiin tarkastamattoman lampaanlihan suoramyynti kuluttajille. Muutosta puoltavat myös pitkiin kuljetusmatkoihin liittyvät eläinten hyvinvoinnin seikat."

Halmeenpää heittää pallon maataloudesta vastaavalle ministerille Jari Lepälle (kesk.).

"Tässä tarvitaan nyt vastuulliselta ministeriltä rapsakkaa toimintaa sekä lähiruuan menestystä, turhan byrokratia purkua ja maaseudun elinkeinoja edistäviä päätöksiä.

Lue koko kolumni:

Hanna Halmeenpää: Lammasta lähitilalta

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT