Politiikka

Kansalaispuolueen puheenjohtaja hämmästelee MTK:n EU-intoilua

Politiikka 30.03.2018

EU:n budjettia pitää Sami Kilpeläisen mielestä pienentää ja päätösvalta palauttaa jäsenvaltioihin.


Kari Salonen
Kansalaispuolueen puheenjohtaja Sami Kilpeläinen.

Kansalaispuolueen puheenjohtaja Sami Kilpeläinen vastustaa Suomen EU-jäsenmaksuosuuden kasvattamista sen vuoksi, että Britannia eroaa unionin jäsenyydestä.

Kilpeläisen mielestä EU:n budjettia pitää pienentää ja päätösvaltaa palauttaa jäsenvaltioille niin maatalouspolitiikassa kuin aluepolitiikassakin.

Kannanotto on vastaus MTK:n puheenjohtajan Juha Marttilan perjantaina Lännen Median haastattelussa esittämään linjaukseen, jonka mukaan EU-budjettia pitää kasvattaa.

"Nostolinjaus ja etujärjestön myönteisyys EU:ta kohtaan" ei Kilpeläisen mukaan saa minkäänlaista vastakaikua tavallisissa tuottajissa.

Kilpeläinen muistuttaa, ettei EU käytännössä rahoita suomalaisviljelijöiden saamista tuista kuin osan.

"Suomi saa EU:n kokonaan rahoittamia suoria tukia vain 525 miljoonaa euroa ja EU:n osittain rahoittamista lähes 900 miljoonan euron tuista EU maksaa vain alle 30 prosenttia", puolueen tiedotteessa todetaan.

Kilpeläinen työskenteli itse MTK:n maitoasiamiehenä yli 10 vuotta.

Kansalaispuolueen varapuheenjohtaja Piia Kattelus puolestaan pitää harhaanjohtavana puheena sitä, että Brexit olisi suomalaisilta pois.

"Päinvastoin, päätöksillä kehitystä voidaan ohjata suuntaan, jossa kutistuvalle unionille maksettava jäsenmaksu vähenee ja tuolloin Suomessa kansallisesti päätettävä budjetti kasvaa."

Katteluksen mielestä Suomen pitää huolehtia siitä, että suomalaisille maksettavia rahoja ei kierrätetä nykyistä enempää EU:n kautta. Hän myös asettaa vastakkain viljelijöiden ja alueiden tuet maahanmuuton kustannusten kanssa.

"Verorahat tulee kohdentaa kansallisten päätösten turvin maatalous- ja aluepolitiikkaan, rajavalvontaan sekä yleiseen turvallisuuteen. Säästöä saadaan, kun varmistetaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden henkilöiden tehokkaat palautukset ja lopetetaan sosiaalietuuksien maksu heille."

Muokattu 1.4. klo 12.35: Palautettu juttua alkuperäiseen muotoonsa, jossa Kilpeläisen tittelinä on kansalaispuolueen puheenjohtaja ja Katteluksen varapuheenjohtaja.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT