Politiikka

Hauta-aho vastaa Kilpeläiselle: Ei hallitus voi erottaa jäseniään

Politiikka 02.04.2018

Kansalaispuolueen sekava tilanne voi Seppo Hauta-ahon mukaan ratketa vain ylimääräisen yleisen kokouksen kautta. Aluehallintovirastoonkin on jo vedottu.


Kuvakaappaus Kansalaispuolueen verkkosivulta
Kansalaispuolueen verkkosivun mukaan puheenjohtaja on Seppo Hauta-aho (vas.) ja hallituksen jäseniä ovat Akseli Erkkilä ja Paavo Väyrynen.

Kansalaispuolueella on kaksi puheenjohtajaa, mikä on väliaikaiseksi puheenjohtajaksi nostetun Seppo Hauta-ahon mukaan harmillinen ja sekava tilanne.

Hän katsoo ongelmien johtuvan siitä, että puoluehallitus erotti puolueesta vastoin yleisiä yhdistystoiminnan käytäntöjä kaksi hallituksen jäsentä Paavo Väyrysen ja Sakari Lindénin. Väyrynen ja Lindén erotettiin sen jälkeen, kun Väyrynen ilmoitti asettuvansa ehdolle myös keskustan puheenjohtajaksi.

"Hallitus ei voi erottaa jäseniään vaan se on jäsenkokouksen asia. Jos näin mentäisiin, että hallitus voisi erottaa hallituksen istuvia jäseniä, sehän johtaisi meillä tuhansien yhdistysten Suomessa aivan mahdottomaan tilanteeseen", hän toteaa.

Käräjäoikeus on muun muassa epäselvien erottamisten vuoksi myös asettanut sekä hallituksen kaksi aiempaa kokousta että 3.3. Oulussa pidetyn kolmannen kokouksen päätökset toimenpidekieltoon, hän katsoo.

Seppo Hauta-ahon mielestä tilanne ratkeaisi nyt ainoastaan sitä kautta, että viime kesänä valittu hallitus, jossa puheenjohtajana on Sami Kilpeläinen, varapuheenjohtajana Pia Kattelus ja jäseninä Tuula Komsi, Väyrynen ja Lindén kutsuisi koolle ylimääräisen kokouksen.

"Yhdistyksessä valta kuuluu jäsenistölle. Pitäisi saada jäsenistön kokous mahdollisimman nopeasti koolle", hän muistuttaa.

”Mikäli kokous on vain laillinen ja päätösvaltainen, sitten tyydyn päätöksiin. Sitä tässä havitellaan.”

Lailliseen toimintaan paluuta puolue näyttää ainakin ulkopuolisten silmin nyt todella tarvitsevan.

Oulussa pidettiin 3. maaliskuuta kaksi kokousta, joista toisen oli kutsunut koolle hallitus ja toinen oli kutsuttu Paavo Väyrysen aloitteesta. Viime mainitussa asetettiin siis "varjohallitus", joka valitsi keskuudestaan puheenjohtajaksi Hauta-ahon.

Tämä pitää itseään väliaikaisena puheenjohtajan pestin hoitajana. "Olen tässä sillä mielellä, että Paavo palaa puheenjohtajaksi."

Oulun kokouksen jälkeen Väyrynen kumppaneineen on myös hakenut aluehallintovirastolta (avi) oikeutta järjestää ylimääräinen puolueen jäsenistön kokous.

Hakemusta ei Hauta-ahon mukaan kuitenkaan otettu käsittelyyn, koska hallitukselle annettiin liian lyhyt aika yleisen kokouksen järjestämiseen.

"Jos hallitus ei reagoi pikaisesti (noin 2-3 viikossa) jäsenteen vaatimukseen, niin sitten avi:lla on mahdollisuus valtuuttaa joku jäsenistä järjestämään kokous", Hauta-aho kertoo.

Lue myös: Sami Kilpeläinen pitää kiinni Kansalaispuolueen puheenjohtajuudesta - ja aikoo erota keskustan jäsenyydestä

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT