Politiikka

Maailmantuska ajoi vihreiden Touko Aallon nuorena kommunistisiin opintokerhoihin

Vihreiden puheenjohtaja vieraantui kommunismista perehdyttyään Neuvostoliiton poliittiseen historiaan. Uusi puolue löytyi myöhemmin yliopistossa.
Touko Aalto koki teini-ikäisenä vetoa kommunismiin mutta etääntyi sittemmin aatesuunnasta. Jyväskylään muutettuaan hän löysi poliittisen kotinsa vihreistä yliopistopolitiikan kautta.

Touko Aalto kertoo heränneensä yhteiskunnallisiin asioihin ensi kerran yhdeksännen luokan ja lukion välissä.

”Silloin iski päälle sellainen maailmantuska, joka ei niinkään liittynyt puoluepolitiikkaan. Tuska kumpusi siitä köyhyydestä ja eriarvoisuudesta, mitä lamavuosien jälkeisessä Suomessa näki”, Aalto pohtii.

Myös maailmanpolitiikan tapahtumat vaikuttivat.

”Pinnalla olivat Irakin sota, ilmastonmuutos ja muut maailmanlaajuiset ongelmat. Koin voimattomuutta niin kotimaisen eriarvoisuuden kuin maailmanlaajuisten haasteiden edessä”, Aalto muistelee.

Aalto hakeutui Joensuussa paikallisen kommunistisen nuoriso­liiton opintokerhoihin.

”Silloin nuori poika halusi huutaa maailmantuskaansa. Jälkikäteen ajatellen olisin varmaan tarttunut mihin tahansa käteen, joka olisi tarjoutunut keskustelemaan eriarvoisuudesta maailmassa.”

Kommunismista Aalto vieraantui nopeasti, kun hän perehtyi Neuvosto­liiton poliittiseen historiaan.

”Kommunismin aate ja utopia ovat kauniita. Reaalisosialismi erityisesti itärajan takana edusti kuitenkin sellaista totalitarismia ja sortoa, mistä halusin sanoutua irti. Jätin kommunistisen nuorisoliiton toiminnan siinä vaiheessa, kun ymmärrykseni maailman tapahtumista oli kasvanut.”

Vuonna 2004 Aalto aloitti valtio-­opin opintonsa Jyväskylän yliopistossa.

”Itselleni taisi jäädä muutamaksi vuodeksi sellainen trauma, etten halunnut leimautua mihinkään puolueeseen tai ideologiseen aatesuuntaan. Keskityin opintoihini ja uppouduin valtio-opin ja politiikan teorioihin.”

Ensikosketuksen vihreisiin Aalto sai Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan edustajistovaaleissa vuonna 2007.

”En niinkään löytänyt puoluetta vaan löysin ihmisiä, jotka ajattelivat samalla lailla. Ilmasto- ja ympäristö­kysymysten tärkeys ja uudistus­halukkuus vetosivat itseeni.”

Aalto tuli valituksi suurella äänimäärällä edustajistoon ja seuraavana vuonna Jyväskylän kaupunginvaltuustoon vihreiden listalta.

Vuosien saatossa Aallosta tuli Jyväskylässä tunnettu henkilö ja kasvot vihreiden toiminnalle.

”Keskeinen poliittinen työkaluni vuosien ajan on ollut aktiivinen kirjoittaminen lehtiin, blogiin sekä sosiaaliseen mediaan. Lisäksi olen jalkautunut ihmisten pariin.”

Lue lisää

Touko Aallon mielestä politiikasta on tullut show-painia – "luodaan viholliskuvia ja käännetään ihmisiä toisiaan vastaan"

Pääkaupunki oli Touko Aallolle kuin vieras hovi – "Käytännössä kaikki valta vihreissä on Helsingissä"

Touko Aalto kieltäisi turkistarhauksen ja antaa täystyrmäyksen valinnanvapaudelle

Vasemmalla