Politiikka

Varsinaissuomalaiset pettyivät oikeusministeriin – Häkkänen kieltäytyi susivetoomuksesta

Politiikka 06.04.2018

Susipolitiikka asettaa eri puolilla asuvat suomalaiset epätasa-arvoiseen asemaan, vetoajat huomauttivat.


Kari Salonen
Sanna Kylänpää (vas), Liisa Valtanen, Susanna Arvela-Jalonen ja Touko Salonen luovuttivat vetoomuksen susipolitiikan muuttamiseksi maa- ja metsätalousministeri Jari Lepälle perjantaina eduskunnassa.

"Me ja 3 194 muuta varsinais-suomalaista lähestymme teitä, koska meillä susireviirialueen asukkailla on todellinen hätä ja pelko lastemme puolesta", Susanna Arvela- Jalonen, Touko Salonen, Liisa Valtanen ja Sanna Kylänpää kertoivat maa- ja metsätalousministeri Jari Lepälle (kesk.) perjantaina.

He luovuttivat ministerille vetoomuksen susikannan rajoittamiseksi asuinalueellaan.

Tilaisuuteen toivottiin myös oikeusministeri Antti Häkkästä (kok.), mutta hän kieltäytyi osallistumasta vedoten siihen, että susiasiat eivät kuulu hänen toimialaansa.

Vetoomuksen kerääjiä tämä harmitti. He ihmettelevät, että kaupunkialueille eksyneisiin susiin suhtaudutaan vakavana turvallisuusriskinä mutta maaseudulla asuvien huolta vähätellään.

"Kyllä tämä koskee Häkkästä aivan selkeästi, sillä se asettaa eri alueilla asuvat suomalaiset epätasa-arvoiseen asemaan. Ihmisten pelkoa ei voi kieltää. Susi kuuluu erämaahan, ei pihoille", Salonen painottaa.

"Tässä kärsivät juuri ne heikoimmat, poljetaan pienten lapsien, mummusten ja pappasten oikeuksia, sillä he eivät uskalla enää rauhassa ulkoilla."

Arvela-Jalonen korosti, että vetoomuksella ei haluta vedota kaikkien susien ampumisen puolesta.

"Emme halua saada aikaan mitään riitaa suojelijoiden tai metsästäjien kanssa."

Ministeri Leppä vakuutti ottavansa huolen vakavasti. Hän myös korosti, että pihoihin haahuilemaan tulleet sudet on pystyttävä poistamaan tehokkaasti.

"Kaikki havainnot on saatava kirjoihin ja kansiin, niin turhauttavalta kuin niiden kerääminen voikin välillä tuntua. Olemme susien suojelussa EU-direktiivien vankeja ja komissiolla on kaikki valta susiasioissa."

Leppä kertoi kuitenkin aloittaneensa keskustelut aiheesta muiden EU:n maatalousministereiden kanssa. Hänen mielestään EU:n pitäisi asettaa yleistavoitteet petokannoille, mutta maiden pitäisi saada päättää yksityiskohdista.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT