Politiikka

Energiateollisuuden Jukka Leskelä: "Kivihiilikielto on kuin kallista kosmetiikkaa"

Hallitus päätti aikaistaa kivihiilen käyttökieltoa energiantuotannossa. Energiateollisuus arvioi käytön kieltämisen ilmastovaikutuksen olevan puhdas nolla.
Markku Vuorikari
Kivihiilen käyttökiellon aikaistamisen on ilmastovaikutuksiltaan nolla, mutta muuten kallis päätös, arvioi Energiateollisuus ry.

Energiateollisuus arvioi hallituksen päätöksen ilmastovaikutusta, kun hallitus ilmoitti tiistaina kieltävänsä lailla kivihiilen käytön energiantuotannossa vuonna 2029:

"Hiilen käytön kieltämisen ilmastovaikutus on lähellä nollaa", arvioi Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä tuoreeltaan energia- ja ympäristöasioista vastaavan ministerin Kimmo Tiilikaisen (kesk.) esittämää kivihiilen kieltolakia.

Jukka Leskelä perustelee laskelmaansa Facebookin Uusi energiapolitiikka -sivustolla kommentissaan ministeri Tiilikaiselle:

"Vaikka miten laskettaisiin, niin sen pienen hiilimäärän kieltäminen, joka on käytössä vielä 2030 yhtiöiden nykyisillä päätöksillä ja putkessa olevilla suunnitelmilla, on kosmetiikkaa. Mutta kuten kosmetiikka usein, kallista."

Suurimmat kivihiilen käyttäjät yhdistetyssä sähkön ja lämmön tuotannossa ovat Helsingin ja Vaasan kaukolämpöä tuotavat yhtiöt. Espoossa kivihiiltä polttaa kaukolämmön tuottamiseksi Fortum.

Energiateollisuuden Leskelä muistuttaa, että nyt varhennettiin kieltoa vuodella. Ei siis lykätty kieltoa neljällä vuodella niin kuin Leskelän mukaan jotkut tuntuvat ajattelevan.

Ministeri Tiilikainen perusteli hallituksen kiirehtimispäätöstä ilmastonmuutoksen hillitsemisellä:

"Ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi kasvihuonekaasupäästöjä on vähennettävä paljon aiottua nopeammin. Luopumalla kivihiilen energiakäytöstä lämmityksen päästöjä vähennetään merkittävästi", perusteli Tiilikainen.

Kivihiilestä jo vuonna 2025 irtautuvien kaupunkien 90 miljoonan euron kannustepaketilla tuetaan kivihiiltä korvaavia investointeja. Valtion tuki jakautuu puoliksi uusiutuvalle yhdistetyn sähkön ja lämmöntuotannolle (CHP) ja puoliksi muille hiiltä korvaaville teknologioille. Uusiutuvan CHP:n tukemisella turvataan samalla sähkön tuotantokapasiteetin riittävyyttä huippukulutustilanteissa.

Leskelä kehuu päätöksessä sitä, että kivihiilen käytön lopettamisen aikaistamista vuoteen 2025 ei tehdä pakkolainsäädännöllä, vaan kannusteilla.

"Se ei muuta kuitenkaan sitä miksikään, että kielto on huono ratkaisu. Vaikea säädellä fiksusti ja jos ei onnistuta, tulee kalliiksi."

Kivihiilen täyskielto energiantuotannossa on energiateollisuuden Jukka Leskelän mukaan huono ratkaisu. Se moninkertaistaa yrityksille aiheutuvat kustannukset ja langettaa loppulaskun asiakkaille.

Lue lisää

Monopoli edellyttää tiukkaa valvontaa

Ministereiden tulkinnat samasta turveselvityksestä eroavat kuin yö ja päivä – kovennetaanko alan verotusta syksyllä?

Energiateollisuus: Myrsky katkaisi sähköt jopa sadaltatuhannelta – sähköverkot paikoin täysin tuhoutuneet

Sitra vastaa