Politiikka

EU-mailta odotetaan tänään kovaa puhetta Venäjälle Syyriasta

Politiikka 16.04.2018

Venäjä esti jälleen viime viikolla YK:n turvallisuusneuvostossa päätöslauselman Syyriasta.


Suomea edustaa kokouksessa ulkoministeri Timo Soini (sin.). LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

EU-maiden ulkoministerit keskustelevat tänään Luxemburgissa Syyrian tilanteesta Yhdysvaltojen, Britannian ja Ranskan ilmaiskujen jälkeen. Suomea edustaa kokouksessa Timo Soini (sin.).

Uusista pakotteista ei näillä näkymin olla päättämässä, mutta EU-maiden odotetaan esittävän tiukkaa tekstiä Venäjälle. Venäjä esti jälleen viime viikolla YK:n turvallisuusneuvostossa päätöslauselman Syyriasta. Yhdysvallat on sitä vastoin määräämässä Venäjälle uusia pakotteita.

Venäjä käytti veto-oikeuttaan nyt jo 12. kerran estääkseen liittolaiseensa Syyrian hallitukseen kohdistuvat toimet.

Saksan ulkoministeri Heiko Maas totesi perjantaina Brysselissä, että poliittista painetta Venäjää kohtaan on lisättävä.

Duman kaupungissa reilu viikko sitten tapahtunut kemiallinen isku tappoi kymmeniä ja vaikutti satoihin. Iskusta syytetään Venäjän ja Iranin tukemaa presidentti Bashar al-Assadin hallintoa, joka on kiistänyt kemiallisen aseen käytön.

Kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW kokoontuu tänään päämajassaan Haagissa pohtimaan Syyrian kaasuiskua ja sitä seuranneita länsimaiden ilmaiskuja. Järjestön tarkastajat ovat jo matkustaneet Syyriaan, mutta eivät tiettävästi ole vielä aloittaneet työtään Dumassa. Tarkastajien työtä vaikeuttaa se, että todisteita on saatettu hävittää tai viedä pois paikalta.

"Tämä mahdollisuus on otettu huomioon. Tarkastajat tulevat etsimään näyttöä siitä, onko tapahtumapaikkaa sotkettu", vakuutti edellisessä tarkastusryhmässä mukana ollut konsultti Ralf Trapp.

Syyrian apulaisulkoministeri Ayman Soussan luonnollisesti vakuutti, että tarkastajat saavat tehdä työtään "ammattimaisesti, objektiivisesti, puolueettomasti ja vailla painostusta".

OPCW kertoi vuonna 2014, että Syyrian hallitus on tuhonnut kaikki kemiallisten aseiden varastonsa. Järjestö joutui kuitenkin viime vuonna myöntämään, että maan pohjoisosaan, Khan Sheikhunin kaupunkiin tehdyssä iskussa oli käytetty sariinia.

Juttua on täydennetty 16.4.2018 klo 11.00: lisätty OPCW:n toimenpiteet.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT