Politiikka

EU-ministerit tukivat kauppatapadirektiiviä – vain muutama maa vastusti epäreilujen tapojen kitkemistä

Politiikka 17.04.2018 Bryssel

Viemme kansallista lainsäädäntöhanketta eteenpäin suunnitellussa aikataulussa, maatalousministeri Jari Leppä sanoi.


Lari Lievonen
Tavoitteena on edistää komission esityksen käsittelyä nykyisen puheenjohtajamaan Bulgarian ja tulevan puheenjohtajamaan Itävallan kausilla, jotta päätös voitaisiin tehdä vielä nykyisen Euroopan parlamentin toimikauden aikana, maa- ja metsätalousministeriö tiedottaa.

EU:n maatalousministereistä koostuva maatalousneuvosto hyväksyi lähes yksimielisesti EU:n komission esittämän direktiiviesityksen elintarvikeketjun epäreiluista kauppatavoista Luxemburgissa.

Vain Tanska ja Britannia vastustivat direktiiviä. Niiden mukaan kotimainen lainsäädäntö toimii jo nyt toivotulla tavalla, eikä tarvetta EU-laille ole.

Komissaari Phil Hogan muistutti neuvoston kokouksessa, että kyseessä on minimitason lainsäädäntöehdotus.

"Jäsenmaat voivat halutessaan laajentaa tai tarkentaa vaatimuksia kansallisten olosuhteiden huomioon ottamiseksi. Hyvä, että komissio antaa jäsenmaille liikkumavaraa", Suomen maatalousministeri Jari Leppä (kesk.) selvensi.

Tuoreen direktiivin tavoitteena on tuottajan neuvotteluaseman parantaminen ruokaketjussa.

Komission esityksessä elintarvikeketjun kiellettyihin kauppatapoihin kuuluvat tuoretuotteiden 30 päivän maksuajan ylittäminen tai tilausten peruminen viime tipassa.

Ostaja ei saisi jatkossa muuttaa yksipuolisesti tai takautuvasti toimitussopimuksen ehtoja koskien toimituksen tiheyttä, aikataulua, määrää, laatua tai hintaa.

Komission mustalle listalle on määrätty myös hyvitysmaksut, joita tuottaja on saattanut joutua maksamaan hävikkiin päätyvistä tuotteista.

Komissio ehdottaa myös kullekin jäsenmaalle valvontaviranomaista, jolla olisi sakotusoikeus, jos edellä mainituista kauppatavoista poikettaisiin.

Uusi asetus peilaa Lepän mukaan hyvin kotimaiseen elintarvikelainsäädäntöön.

"Olen oikein tyytyväinen, että EU:ssa tavoitellaan täsmälleen samoja asioita kuin olemme viime kuukausina tehneet Suomessa. Olemme olleet siis oikeilla jäljillä."

Lepän mukaan tavoite on saada kotimainen lainsäädäntö mahdollisimman nopeasti käyttöön.

"Katsotaan, miten tuleva direktiivi suhtautuu kotimaiseen lainsäädäntöön. Sakotusta pitää tarkkaan harkita. Nämä esitykset ovat niin lähellä toisiaan, että ei ole ongelmia niiden yhdistämisessä", Leppä uskoo.

Ministerit ovat vankasti sitä mieltä, että lainsäädäntö ehditään saattaa loppuun vielä tämän parlamentin aikana.

Lisäksi komissio lupasi, että elintarvikeketjun läpinäkyvyyteen tähtäävä esitys on tulossa vielä myöhemmin tänä vuonna.

Lue myös:

EU esittää kauppaa valvovia viranomaisia, sakotusoikeutta ja neuvotteluturvaa tuottajalle – "Tärkeää, että viranomaisella on terävät hampaat"

Euroopan viljelijäjärjestö vaatii kaupalle sanktioita epäreiluista kauppatavoista

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT