Politiikka

EU perii Paavo Väyryseltä rahoja takaisin: "Tässä ovat nyt pahuuden voimat liikkeellä"

Väyrynen aikoo valittaa päätöksestä. Myös vuoden 2018 kulut kiinnostavat Brysseliä.
Jaana Kankaanpää
Paavo Väyrysen matkakorvaukset ovat Brysselin kiinnostuksen kohteina.

Europarlamentaarikko Paavo Väyryseltä (kesk.) peritään takaisin matkakorvauksia, joita hän on saanut Euroopan parlamentilta vuonna 2016.

Asiasta on päätetty maaliskuussa parlamentin puhemiehistön kokouksessa.

Takaisinperinnästä päätettiin jo aiemmin Euroopan parlamentin hallinnossa, mutta Väyrynen on MT:n lähteiden mukaan pyytänyt asian uudelleenkäsittelyä.

Puhemiehistön käsittely ei kuitenkaan muuttanut hallinnon päätöstä, vaan Väyrysen on maksettava matkakorvauksensa.

Takaisinperittävien summien kokoa lähteet eivät paljasta. Tiedot tulevat julkisiksi huhtikuun loppupuolella.

Maaseudun Tulevaisuuden tiistai-iltapäivällä tavoittama Paavo Väyrynen kertoo joidenkin kahden vuoden takaisten kulukorvauksien olleen syynissä.

Hän kertoo valittaneensa virkamiehen päätöksestä pääsihteerille ja edelleen kvestoreille ja sitten parlamentin byrooseen.

"Jos byroo hylkää valitukseni, valitan Euroopan tuomioistuimeen. Äskettäin parlamentin jäsen voitti juttunsa parlamentin hallintoa vastaan. Minulla on sataprosenttinen näyttö, että virkamiehen alun perin tekemä päätös oli perusteeton."

Samana vuonna matkakorvauksia on peritty mepeiltä yhteensä 79 kertaa. Parlamenttiin kuuluu 751 jäsentä. Karkeasti siis joka kymmenenneltä mepiltä on pyydetty matkarahoja takaisin vuonna 2016, tosin samalla mepillä saattaa olla lähteiden mukaan useita takaisinmaksupyyntöjä.

MT ei ole saanut varmistusta, onko matkakorvausten perintään velvoitettujen joukossa Väyrysen lisäksi muita suomalaisia meppejä.

Toissa vuonna todetuista takaisinperintätapauksista kaksi on edennyt Euroopan petostentorjuntaviraston (Olaf) jatkotutkimuksiin. Tiettävästi Väyrysen tapaus ei kuitenkaan ole yksi niistä.

Mepeille korvataan matkakuluja, jos matkan tarkoituksena on ollut parlamentin virallisiin kokouksiin osallistuminen. Niihin kuuluvat esimerkiksi kuukausittaiset Ranskan Strasbourgin täysistunnot sekä eri valiokuntien ja työryhmien tapaamiset.

Myös ulkomaanmatkoja korvataan, jos ne liittyvät perustellusti meppien työtehtäviin. Matkakulut maksetaan takaisin asianmukaisia kuitteja tai muita tositteita vastaan.

Maaseudun Tulevaisuuden haltuunsa saamien tietojen mukaan Euroopan parlamentti on kiinnostunut Väyrysen kulukorvauksia myös vuodelta 2018.

Erityinen kiinnostuksen kohde on 3. maaliskuuta Oulussa järjestetty poliittinen kokous, jonka kanssa samaan aikaan Väyrynen järjesti Ouluun Eurooppa-tilaisuuden.

Kokoukseen kutsuttuja hän ohjeisti, että osallistuessaan sekä kokoukseen että Eurooppa-tilaisuuteen kokousvieras voi laskuttaa EU:lta kohtuulliset matkakulut.

"Luotetaan nyt siihen, että vuosikokous pidetään 3.3. Oulussa. Jarjestän Eurooppa-seminaarin perjantaina 2.3. kello 16 alkaen. Seminaarin jälkeen voimme käydä epävirallista keskustelua asiantuntijajäsenten kesken. Kun voin rahoittaa seminaarin Euroopan parlamentin varoilla, voin maksaa kohtuulliset matkakulut, illallisen ja majoituksen", Värynen ohjeisti osallistujia.

EU on kiinnostunut myös Väyrysen avustajan työajan käytöstä presidentinvaalien aikaan.

Väyrynen kiistää olevansa tietoinen, että Oulussa 3.3. pidetyn Eurooppa-seminaarin kulukorvauksiin liittyisi ongelmia.

"Tässä ovat nyt pahuuden voimat liikkeellä. Kaiken aikaa kulisseissa liikkuu huhuja, joilla poliitikkoja pyritään saattamaan kielteiseen valoon. Politiikka on muuten mukava ammatti, mutta sitten tulee tällaisia."

Lue myös:

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen parlamentin matkakorvauksista: "Säännöissä on joitain kummallisuuksia"

Lue lisää

Marinin maltti meni

Tuottajat osoittivat Brysselissä mieltään cap-uudistuksen alla

Suomi eriytyy omiin leireihin

Kuntavaalit jättivät ristiriitaisen tunnelman Helsingin pormestariehdokkaalle – puolueen tulos oli hyvä, mutta oma valtuustopaikka jäi saamatta