Politiikka

Hjallis Harkimo perusti uuden poliittisen liikkeen - mukana muun muassa Tuomas Enbuske

Liikkeen perustamisen taustalla on pitkäaikainen tyytymättömyys tapaan, jolla päivittäistä politiikkaa ja päätöksiä tehdään.
Jaana Kankaanpää
Harkimon perustama liike kehittyy sen mukaan, miten ja millaiset ihmiset liittyvät siihen

Torstaina kokoomuksesta eronnut Harry "Hjallis" Harkimo on perustanut Liike Nyt -nimisen poliittisen liikkeen yhdessä Mikael Jungnerin, Alex Niemisen, Helene Auramon, Karoliina Kähösen, Sarian Antilan ja Tuomas Enbusken kanssa.

Liike Nyt on avoin kaikille aidosti päätöksenteon muuttamisesta kiinnostuneille, myös puolueiden jäsenille.

Liikkeen perustamisen taustalla on tiedotteen mukaan mukanaolijoiden pitkäaikainen tyytymättömyys tapaan, jolla päivittäistä politiikkaa ja päätöksiä tehdään.

"Ihmiset ovat pettyneitä politiikkaan, eikä se ole mikään ihme. Päätökset tehdään pienessä sisäpiirissä, eivätkä ihmiset voi vaikuttaa itseään koskeviin asioihin. Liike Nyt haluaa luoda alustan vaikuttamiselle ja paremmalle päätöksenteolle. Asioista pitää aidosti kysyä niiltä, keitä päätökset koskettavat", Hjallis Harkimo linjaa tiedotteessa.

Harkimon mielestä vanhat poliittiset aatteet ja eturyhmäajattelu ovat rampauttaneet poliittisen päätöksenteon. Liike haluaakin tuoda päätöksentekoon "ratkaisukeskeisen toimintatavan, jossa tuloksia saadaan nopeasti ja vaikutukset näkyvät ihmisten jokapäiväisessä elämässä".

"Päätösten pitää perustua enemmän asiantuntemukseen ja ongelmien ratkaisemiseen, vähemmän kahlitseviin rakenteisiin", Harkimo jatkaa. 

 Uuden liikkeen verkkosivuista rakennetaan vuorovaikutusalusta, jonka kautta kaikki voivat osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun ja tulla kuulluksi.

"Haluamme päätöksenteon pois suljetuista huoneista ja kabineteista.Teknologia yhdistää ihmiset ja antaa jokaiselle mahdollisuuden vaikuttaa omaa elämäänsä koskeviin päätöksiin" , Mikael Jungner kommentoi. 

Liikkeessä on mukana ihmisiä erilaisilla taustoilla ja arvoilla. Kaikki jäsenet jakavat neljä perusperiaatetta, joista yksi on ajatus siitä, että jokaisesta on pidettävä huolta. Lisäksi liikkeen edustajien mukaan markkinatalous on toimiva tapa kehittää yhteiskuntaa. Liiikkeen edustajant myös allekirjoittavat ajatuksen siitä, että ilmastonmuutos on totta ja päätökset on tehtävä ympäristön kannalta kestävällä tavalla. Neljäs ja viimeinen perusperiaate on ajatus siitä, että yrittäjyys on tehokkain tapa tehdä asioita.

Jatkossa iike kehittyy sen mukaan, miten ja millaiset ihmiset liittyvät siihen. Mukaan on jo sitoutunut eri alojen asiantuntijoita, joista kuitenkin kerrotaan vasta myöhemmin. 

"Näkemyksemme herättävät varmasti kritiikkiä itseisarvoisesti valtaa pitävien ja sitä janoavien piirissä. Siitä huolimatta uskomme, että tämä on aito tilaisuus uudistaa päätöksentekoa, ja alamme nyt rakentaa tätä yhdessä ihmisten kanssa", Harkimo sanoo.

 

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Satakuntalainen kansanedustaja Jari Myllykoski: "Tuontiruuan alkuperä on saatava selville"

Rinne aloittaa MT:n kolumnistina – tomaattisilakkapihvien reseptiä hän ei paljasta, mutta kirjoittaa sananvapaudesta

EU:n ministerien kokoukset saavat jatkoa Helsingissä – oikeusministerit pohtivat oikeusvaltioperiaatteen vahvistamista