Politiikka

MTK:n Marttila EU:n budjetista: "Tavoitteista joudutaan tinkimään"

Tulilinjalle joutuvat Marttilan mukaan ainakin ilmasto- ja ympäristötavoitteet.
Markku Vuorikari
MTK:n puheenjohtaja Juha Marttilan mukaan budjetissa ehdotettu 1,11 prosentin jäsenmaksuosuus bruttokansantulosta ei ole riittävä.

Euroopan komissio julkaisi tänään ehdotuksensa Euroopan Unionin talousarvioksi vuosille 2021-2027. Talousarviossa ehdotetaan, että maatalouspolitiikan rahoitusta pienennetään jatkossa noin viisi prosenttia.

EU:n jäsenmaksut nousevat komission papereissa yhdestä 1,1 prosenttiin jäsenmaiden yhteenlasketusta bruttokansantuotteesta.

Ehdotuksen mukaan myös koheesiopolitiikkaa suunnataan ehdotuksessa uudelleen. Sillä on ehdotuksen mukaan jatkossa yhä tärkeämpi rooli rakenneuudistusten tukemisessa ja maahanmuuttajien pitkän aikavälin kotouttamisessa.

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttilan mukaan budjetissa ehdotettu 1,11 prosentin jäsenmaksuosuus bruttokansantulosta ei ole riittävä. Hänen mukaansa 1,2 prosentin osuudella kyettäisiin vastaamaan eurooppalaisiin haasteisiin.

"Kun tämä nyt on selvästi alle sen, silloin tämä yhtälö ei toimi, ja tavoitteista joudutaan tämmöisellä budjettikehyksellä tinkimään", hän sanoo.

Nyt jäsenmailla ja Euroopan parlamentilla onkin Marttilan mukaan näytön paikka, jotta budjetti saadaan korjattua tarvittavalle tasolle.

Maatalousrahojen kohdalla pelättiin nyt ehdotettua pahempaa tilannetta.

"Mutta kyllä tämä on iso leikkaus siitä huolimatta. Tämä tarkoittaa sitä, että niistä hyvistä tavoitteista, joita komissio on nostanut esille, joudutaan tinkimään ", Marttila muistuttaa.

Puheenjohtajan mukaan Euroopan uusiin haasteisiin vastaaminen jää budjettiehdotuksen myötä vaatimattomaksi. Hän viittaa esimerkiksi eurooppalaiseen turvallisuuteen liittyviin asioihin.

"Eihän tällä budjetilla paljon aikaan saada", hän sanoo.

Toisaalta tulilinjalle joutuvat aiemmin esille nostetut ilmasto- ja ympäristötavoitteet. Näihin tavoitteisiin ei tulla pääsemään, koska rahaa ei ole käytössä enempää.

Viljelijät eivät Marttilan mukaan budjettileikkauksen maksumieheksi kuitenkaan aio joutua.

"Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että vähemmän palveluksia yhteiskunnalle ja kuluttajille. Ei viljelijän selkänahasta enempää voida ottaa", hän sanoo.

Suomen kannalta on Marttilan mukaan äärettömän tärkeää, millainen suorien tukien ja maaseudun kehittämisen suhde tulee lopulta olemaan. Näitä päätöksiä odotetaan Marttilan mukaan vasta toukokuun loppupuolella.

Lue lisää:

Komissio esittää maatalousrahoille viiden prosentin ja aluerahoitukselle seitsemän prosentin leikkauksia

Aiheeseen liittyvät artikkelit

SDP juhlii viikonloppuna 120-vuotista matkaansa – Globalisaatio on ollut työväenliikkeelle hankala paikka

Video: Budjetissa lisätään reilusti valtion velkaa – mihin optimistiset odotukset perustuvat, Timo Harakka?

Tällainen on valtiovarainministeri Lintilän ehdotus ensi vuoden budjetiksi: Työllisyystilanne paremmaksi, investoinnit kasvuun