Politiikka

Harkimon Liike Nyt houkuttaa eniten uusista poliittisista liikkeistä – 12 prosenttia suomalaisista voisi äänestää

Joka kolmas perussuomalaisten, joka viides vasemmistoliiton ja joka kuudes kokoomuksen kannattaja voisi kuvitella äänestävänsä Harkimon poliittista liikettä.
Jukka Pasonen

Perussuomalaisten kannattajat ovat selvästi muita valmiimpia äänestämään puoluekentälle syntyneitä uusia liikkeitä, kuin muiden puolueiden kannattajat.

MT:n kyselytutkimuksen mukaan kolmannes perussuomalaisten kannattajista voisi kuvitella äänestävänsä Harry Harkimon johtamaa liikettä. Neljännes perussuomalaisista pitää mahdollisena myös kansalaispuolueen äänestämistä.

Vähiten perussuomalaisia houkuttaa puolueesta viime kesänä irtautuneen sinisen tulevaisuuden äänestäminen. Joka kuudes perussuomalainen voisi silti kuvitella äänestävänsä sininen tulevaisuus -puoluetta.

Harkimon "Liike nyt" on uusista poliittisista liikkeistä houkuttelevin. 12 prosenttia kansalaisista voisi kuvitella äänestävänsä Harkimon liikettä.

Liike nyt houkuttelee äänestäjiä sekä oikealla että vasemmalla. Vasemmistoliiton kannattajista 19 prosenttia ja kokoomuksen kannattajista 17 prosenttia voisi kuvitella äänestävänsä Harkimon liikettä. Vähiten liike houkuttaa SDP:n ja vihreiden kannattajia.

Sininen tulevaisuus on varsinaisissa puoluekannatusmittauksissa jäänyt alle kahden prosentin kannatukseen. Silti noin yhdeksän prosenttia suomalaisista voisi kuvitella äänestävänsä sinisiä. Eniten siniset houkuttavat perussuomalaisten ja keskustan kannattajia.

Paavo Väyrysen perustama kansalaispuolue on kolmesta uudesta poliittisesta liikkeestä vähiten houkuttelevin. Kuusi prosenttia suomalaisista voisi kuvitella äänestävänsä kansalaispuoluetta.

Tilannetta voi osittain selittää puolueen epäselvä tilanne. Väyrynen ja puolueen nykyinen puheenjohtaja Sami Kilpeläinen ovat riitaantuneet ja puolueen kokousten ja henkilövalintojen laillisuutta ruoditaan parhaillaan oikeudessa.

Eniten kansalaispuolueen äänestäminen kiinnostaa perussuomalaisten lisäksi SDP:n ja vasemmistoliiton kannattajia.

Napanuora Väyrysen ja Kilpeläisen entiseen puolueeseen keskustaan näyttää katkenneen lopullisesti. Alle prosentti keskustan kannattajista voisi kuvitella äänestävänsä kansalaispuoluetta.

Maaseudulla on enemmän niitä, jotka voisivat kuvitella äänestävänsä kansalaispuoluetta tai sinistä tulevaisuutta. Harkimon Liike nyt houkuttelee eniten pääkaupunkiseudulla ja taajamissa asuvia. Kaikki uudet liikkeet kiinnostavat enemmän nuoria kuin vanhempia ikäluokkia. Naiset taas ovat selvästi miehiä haluttomampia äänestämään mitään kolmesta uudesta liikkeestä.

Vastaajilta kysyttiin, mitä uusista poliittisista liikkeistä nämä voisivat kuvitella äänestävänsä. Tulokset eivät kuvaa puolueiden kannatusta, eivätkä ne ole vertailukelpoisia puoluekannatusmittausten kanssa.

Tutkimus toteutettiin TNS Kantarin Gallup Kanavalla viime viikon lopulla ja tämän viikon alussa. Internet-paneeliin vastasi 1 043 henkilöä, jotka edustavat manner-Suomen suomenkielistä, täysi-ikäistä väestöä. Tutkimuksen virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

HS: Liike Nyt aikoo rekisteröityä puolueeksi – Harkimo: "Ymmärrän, että tästä tulee kritiikkiä"

Alman mittaus: Perussuomalaiset selvästi suosituin puolue

Keskusta saa yhä suuremman osan kannatuksestaan Itä- ja Pohjois-Suomesta – vihreät työntyneet yhä vahvemmin maakuntiin