Politiikka

Aamulehti: Sote-kapina kytee myös Tampereella – kaupunginvaltuusto käsittelee uudistuksen torjuvaa lausuntoa kesäkuussa

Politiikka 16.05.2018

Tampereen kaupunginvaltuustoon on tulossa kiireellisesti käsiteltäväksi lausunto, joka tähtää sote- ja maakuntauudistuksen kaatamiseen.


Tampereella on paljon sote-uudistuksen vastustajia. Lehtikuva / Pekka Sakki

Kaavailtu sote-uudistus kohtaa vastustusta myös Tampereella. Aamulehden mukaan Tampereen kaupunginvaltuustoon on tulossa kiireellisesti käsiteltäväksi lausunto, joka tähtää sote- ja maakuntauudistuksen kaatamiseen.

Lausunto saadaan kesäkuun valtuustoon käyttämällä kuntalain 94. pykälää. Sen mukaan valtuusto on kutsuttava koolle, jos vähintään neljäsosa valtuutetuista sitä pyytää tietyn asian käsittelyä varten. Tällainen asia on valmisteltava kiireellisenä.

Lausunnon on valmistellut kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Jaakko Mustakallio (vihr.). Hän sanoo, ettei kyseistä pykälää ole Tampereella aiemmin käytetty, mutta nyt koossa on tarvittava määrä nimiä.

"Osoitamme lausunnolla, että uudistus on haitallinen ja haluamme antaa selkeän signaalin siitä, että ei ole pelkästään Helsingin asia kritisoida uudistusta. Toivomme, että kaikki suuret maakuntakaupungit lähtevät lausuntovyöryyn mukaan", Mustakallio sanoo Aamulehdelle.

Edellytyksenä on, että lausunto saa taakseen enemmistön Tampereen valtuustossa, jossa sitä käsitellään 18. kesäkuuta.

Pääkaupunkiseudun kaupunkien valtuustot linjasivat eilen, että sote-uudistusta ei tule nykymuodossa hyväksyä. Yhteislausunnon mukaan maakunta- ja sote-uudistuksella on paljon vahingollisia vaikutuksia kasvavien kaupunkien taloudelle, palveluille ja investointikyvylle.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT