Politiikka

SDP haluaa siirtää verotuksen painopistettä vahvemmin varallisuuden verotukseen

Politiikka 16.05.2018

Näin voitaisiin puolueen mukaan keventää työn verotusta.


SDP:n kansanedustaja Timo Harakka. Lehtikuva / Vesa Moilanen

SDP haluaa tiivistää omistuksen verotusta ja siirtää verotuksen painopistettä vahvemmin varallisuuden ja siitä koituvien tulojen verotukseen. Näin voitaisiin puolueen mukaan keventää työn verotusta.

Puolue esitteli vero-ohjelmaansa, jossa se asettaa tavoitteita verotuksen kehittämisestä lyhyemmällä ja pidemmällä aikavälillä.

"Kun verrataan Suomea muuhun Euroopan unioniin, havaitaan, että Suomessa omistamisen verotus – varallisuuden ja siitä koituvien tulojen – on keskimäärin aika selkeästikin alhaisempi. Ja vastaavasti työn verotus hivenen kireämpää ainakin perinteisesti, sanoi kansanedustaja Timo Harakka vero-ohjelman esittelytilaisuudessa keskiviikkona.

SDP:n ohjelman mukaan vuonna 2015 Suomessa omistamisen verojen osuus oli 16 prosenttia, kun koko EU:ssa taso oli keskimäärin 21 prosenttia. Puolue katsoo, että lisäämällä maltillisesti omistuksen verotusta voidaan keventää työn verotusta.

SDP tiivistäisi omistamisen veropohjaa esimerkiksi laittamalla lähdeveron institutionaalisten sijoittajien ja muiden osinkoverosta vapautettujen yhteisöjen osingoille.

Arvonlisäveroa SDP haluaa kehittää niin, että ympäristövaikutukset ja sosiaalisesti kestävä kehitys olisivat kriteerejä, joilla arvonlisävero määräytyisi.

Puolue myöntää, että asia ei välttämättä ole toteutettavissa nopeasti tai helposti, mutta sen mukaan työ kannattaisi aloittaa

Harakan mielestä esimerkiksi muovi- tai lentoveroa koskevien pistemäisten keskustelujen sijaan verotukseen pitäisi saada kokonaisvaltaisempi näkökulma ympäristövaikutuksiin.

"Olisi hirveän tärkeää, ainakin jos meidän tavoite on, ettei ilmasto lämpene sitä kahta astetta. Että olisi jäsentynyt ja järjestelmällinen lähestymiskulma siihen, mitkä ovat planeetan kannalta kestäviä ja vähemmän kestäviä valintoja."

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT