Politiikka

EK avasi keskustelua kaupunkien ulkopuolisen Suomen kehittämisestä

Politiikka 16.05.2018

Elinkeinoelämän keskusliiton järjestämässä kevätseminaarissa käsiteltiin kaupungistumista ja Suomen kaupunkipolitiikan suuntia.


Kari Salonen
”On mietittävä, miten tuetaan veturikaupunkeja ja samalla huolehditaan elämisen edellytyksistä muualla Suomessa”, Jyri Häkämies sanoi seminaarissa.

Tuleva hallitus aikoo keskittyä kaupunkipolitiikan kehittämiseen. Näin sanoivat Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) kaupungistumista käsitelleessä kevätseminaarissa puhuneet hallitus- ja oppositiopoliitikot.

Paneelikeskusteluun osallistuivat maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.), Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.), vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Anderson (vas.), vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto (vihr.) ja kansanedustaja Jutta Urpilainen (sdp).

Kaupunkipolitiikan kehittäminen tulee olemaan kaikkien mukaan osa seuraavan hallituksen ohjelmaa. Kaupungistumisen ohella EK:n seminaarissa keskusteltiin myös kaupunkien ulkopuolisen Suomen kehittämispolitiikasta.

Tilaisuudessa puhunut EK:n puheenjohtaja Jyri Häkämies huomautti omassa puheenvuorossaan, että kaupunkien ulkopuolinen Suomi on monien kasvualojen lähde.

”On mietittävä, miten tuetaan veturikaupunkeja ja samalla huolehditaan elämisen edellytyksistä muualla Suomessa”, Häkämies sanoi.

Seminaarissa esiteltiin EK:n tilaama kaupungistumisselvitys, jonka kirjoittivat vihreiden entinen puheenjohtaja Osmo Soininvaara ja Metsähallituksen entinen pääjohtaja Esa Härmälä.

Härmälä ja Soininvaara kirjoittavat raportissa, että suurten kaupunkien kasvu on välistämätöntä. Kasvun tulee silti jakautua myös yliopistokaupunkien ulkopuolelle.

Erilaisista painotuksista huolimatta Soininvaara ja Härmälä tulevat raportissaan samankaltaiseen lopputulokseen.

Soininvaaran mukaan ei ole Suomen etu, että maassa on vain yksi menestyvä kaupunkialue. Osaamista on kehitettävä kaikissa yliopistokaupungeissa.

Härmälä lisää, että maaseudulta alkavista arvoketjuista on syytä pitää huolta, ja pienet ja keskisuuret kaupungit tulee nostaa kaupunkipolitiikassa keskeiseen asemaan.

Juttua korjattu 17.5. kello 10:38: Esa Härmälän titteli on korjattu pääjohtajasta entiseksi pääjohtajaksi.

Aiheeseen liittyvät artikkelit