Politiikka

Epäreilujen kauppatapojen kitkentä alkoi EU-parlamentissa – suomalaismeppi Katainen neuvottelemaan elintarvikeketjun lainsäädäntöä

Euroopan parlamentin maatalousvaliokunta kävi ensimmäisen keskustelunsa epäreiluista kauppatavoista.
Juha ROININEN / EUP-IMAGES
Elsi Kataisen mukaan komission ehdotus uudesta kansallisesta elintarvikeketjun valvontaviranomaisesta on tervetullut.

Euroopan parlamentin jäsen Elsi Katainen (kesk.) on valittu neuvottelijaksi EU-direktiiviin, jonka tavoitteena on ehkäistä epäreiluja kauppatapoja elintarvikeketjussa.

Kataisen mielestä EU:n ruokamarkkinat tarvitsevat nykyistä reilummat pelisäännöt.

"Euroopan komission direktiiviesitys on tarpeellinen ja odotettu, sillä elintarvikemarkkinat tulee tervehdyttää. Tuottajien, elintarviketeollisuuden ja kaupan väliselle kaupankäynnille tarvitaan uudet ja reilut pelisäännöt, sillä toimijat painivat koon puolesta eri sarjoissa. Tulevan direktiivin on vahvistettava tuottajan asemaa elintarvikeketjussa sekä koko maatalousalan kilpailukykyä", Katainen linjaa.

Kataisen mukaan direktiivi on oikea työväline ehkäistä epäreiluja kauppatapoja EU:ssa. Jo 20 jäsenmaalla on elintarvikeketjun toimintaa säätelevää EU-lainsäädäntöä, hän muistuttaa.

"Direktiivin on oltava selkeä eikä se saa lisätä elintarvikeketjun toimijoiden hallinnollista taakkaa. Jäsenmaiden ollessa erilaisia esimerkiksi sanktioissa on oltava riittävä soveltamisvara."

Euroopan komissio julkaisi huhtikuussa ehdotuksen epäterveiden kaupan käytäntöjen kieltämiseksi. Euroopan parlamentin maatalousvaliokunta keskusteli direktiivistä ensimmäistä kertaa keskiviikkona.

Euroopan komission mukaan kielletyiksi tavoiksi laskettaisiin jatkossa viivästyneet maksut pilaantuvista tuotteista, tilausten peruuttaminen viime hetkellä, yksipuoliset ja takautuvat sopimusten muutokset ja tavarantoimittajan pakottaminen maksamaan tuotehävikistä.

"Valitukset epäreiluista kauppatavoista voisi tehdä anonyymisti, viranomaisella olisi pääsy tarvittavaan markkinatietoon ja se voisi puuttua epäreiluihin kauppatapoihin tarvittaessa myös sanktioin", Katainen ehdottaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Keskusta ja PS sanasodassa maataloustuista, Katainen kysyy Halla-aholta: "Oletko valmis Suomen eroon EU:sta?"

Suomi tarvitsee maatalousmepin

Komissaari Hogan: cap voi valmistua Suomen vetovastuulla