Politiikka

Petteri Orpo EU-budjettineuvotteluista: "Suomalaisen ruuantuotannon edellytyksistä on huolehdittava koko maassa"

Politiikka 17.05.2018

Orpon mielestä valtaa ja vastuuta maataloustukien ehdoista tulisi siirtää takaisin jäsenmaille.


Sanne Katainen
Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) mielestä EU:n jäsenmaksua tulee tarkastella sisällön kautta: "mahdollisten lisämaksujen täytyy tuottaa lisäarvoa suomalaisille".

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) puntaroi MT:n kolumnissaan Suomen valtteja EU:n budjettineuvotteluissa.

"Suomen on pidettävä puolensa ja vaikutettava yhteisen maatalouspolitiikan rahanjakokriteereihin niin, että ne olisivat suomalaisille tuottajille mahdollisimman edulliset", Orpo vetoaa.

Euroopan komissio esittää koheesiorahoituksen ja yhteisen maatalouspolitiikan osuuden laskemista EU-tasolla. Suomen neuvottelutaidot punnitaan yksityiskohtaisissa neuvotteluissa, joissa Suomen lopullinen osuus määrittyy.

Orpon mukaan hallitus on valmis maksamaan "jonkin verran lisää EU-budjettiin, kun se on Suomelle eduksi".

"Suomalaisen ruuantuotannon edellytyksistä on huolehdittava koko maassa. Tähän tarvitaan jatkossakin rahoitusta sekä EU:lta että kotimaan budjetista. Tukiin liittyvä sääntelyviidakkokin kaipaa tässä reformissa raivaamista."

Orpon mielestä valtaa ja vastuuta ehdoista tulisi siirtää takaisin jäsenmaille.

Hän huomauttaa, että pelkkä jäsenmaksun tuijottaminen ei kuitenkaan vie Suomea neuvotteluissa pitkälle.

"Kokonaistasoa täytyy arvioida ensisijaisesti sisällön kautta: mahdollisten lisämaksujen täytyy tuottaa lisäarvoa suomalaisille. Samalla on huomioitava suorat rahavirrat, jotka suuntautuvat EU:sta Suomeen. Niistä maatalous on suurin."

Orpo muistuttaa lopuksi, että "tavoitteiden saavuttaminen edellyttää vaikuttamista Brysselissä ja muissa jäsenmaissa. Meidän on löydettävä ystäviä, joiden kanssa meillä on yhteisiä intressejä. Vain siten voimme menestyä neuvotteluissa".

Lue Petteri Orpon kolumni kokonaisuudessaan Suomen pidettävä puolensa EU-budjettineuvotteluissa.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT