Politiikka

Kaupunkitutkimus sai oman instituutin

Instituutti kuuluu Helsingin yliopistoon, pääkaupunkiseudun kaupungit antavat rahaa ja työtiloja.
Eija Mansikkamäki
Kaupungistuminen on jatkunut vuosikymmeniä, mutta tutkimus ei ole pystynyt vastaamaan sen haasteisiin, sanoo professori Mari Vaattovaara.

Helsingin yliopistossa on aloittanut toimintansa Suomen ensimmäinen kaupunkitutkimusinstituutti eli monitieteinen tutkimusyksikkö. Tutkimusinstituuttia johtaa kaupunkimaantieteen professori Mari Vaattovaara.

Tiedotteen mukaan instituutti tutkii "kaupunkeihin liittyviä ilmiöitä ja prosesseja eri tieteenalojen näkökulmasta sekä vahvistaa monitieteistä yhteistyötä tutkimushankkeissa ja opetuksessa".

Instituutti koostuu bio- ja ympäristötieteellisen, matemaattis-luonnontieteellisen ja valtiotieteellisen tiedekunnan kaupunkitutkijoista. Tavoitteena on "kansainvälisesti korkeatasoisen kaupunkitutkimuksen tekeminen, kaupunkitutkimuksen opetus sekä alan asiantuntijuuden ja tutkimuksen yhteiskunnallisen vaikuttavuuden edistäminen".

Vaattovaaran mukaan kaupunkitutkimus on aiemmin ollut hajallaan eri yksiköissä ja hankkeissa, minkä vuoksi tutkimus ei ole pystynyt vastaamaan kaupungistumisen haasteeseen.

"Uusi instituutti tuo yhteen ihmisiä, osaamista ja ideoita, jolloin syntyy uusia tärkeitä näkökulmia, tutkimusprojekteja ja tutkimusperustaista keskustelua kaupunkikysymysten ratkaisemisen tueksi", Vaattovaara sanoo.

Kaupunkitutkimusinstituutin tekee maisteriohjelmayhteistyötä Aalto-yliopiston ja on tiiviissä yhteydessä pääkaupunkiseudun kaupunkeihin. Helsinki, Espoo ja Vantaa rahoittavat vuosina 2018–2023 kaupunkitutkimuksen tutkijatohtorin tehtäviä. Tänä vuonna palkattavien tutkijoiden tutkimusteemat liittyvät kaupunkien ajankohtaisiin haasteisiin, kuten eriarvoisuuteen, hiilineutraaliuteen ja digitalisaatioon. Tutkijat työskentelevät osin kaupunkien tiloissa jatkuvan vuorovaikutuksen varmistamiseksi.

Lue lisää

Maakunnista tuli Suomen kasvukeskus

Ikkuna muutokseen auki – onko maaseutu valmis?

Koronavuoden asumistrendin jatkuminen voisi keikauttaa Suomen väestönkehityksen päälaelleen – voittajia olisivatkin kehyskunnat pääkaupunkiseudun sijasta

Stockmannin toimitusjohtaja ei näe paluuta entiseen – Helsingin keskusta rauhoittuu mutta sen näivettyminen on estettävä