Politiikka

Vihreiden ohjelmaluonnos: Luomustandardit kaikkeen eläintuotantoon

Puolue esittää äänioikeusikärajan laskemista 15 vuoteen.
Kari Salonen
Luomutuotannossa eläimillä on enemmän liikkumatilaa.

Vihreät on julkaissut tänään tavoiteohjelmansa. Se on tarkoitus hyväksyä puoluekokouksessa Vantaalla 16.–17.6.2018.

"Ilmastonmuutos tulee muuttamaan kaiken, ja meidän on nyt tehtävä kaikki mahdollinen sen hillitsemiseksi. Päästöjä on vähennettävä nopeasti ja määrätietoisesti", ohjelman valmistelua johtava kansanedustaja Olli-Poika Parviainen kuvailee.

Tämä hallitus on lisännyt hakkuita hiilinielusta ja metsäluonnon tilasta välittämättä. Me haluamme nostaa päästövähennystavoitetta, korjata EU:n päästökaupan, luopua turpeen, kivihiilen ja maakaasun energiakäytöstä ja panostaa vähäpäästöiseen energiaan."

Hän odottaa puoluehallituksen esittämän ohjelmaluonnoksen herättävän vilkasta keskustelua.

"Esitämme äänioikeuden ja vaalikelpoisuuden ikärajan laskemista 15 vuoteen. Valmistelussa on lähdetty siitä, että jos todella haluamme nuoret mukaan vaikuttamaan tämän maan suuntaan, on meidän annettava heille siihen aidot mahdollisuudet."

Maatalouden osalta vihreät haluaa tiukentaa erityisesti eläintuotannon ehtoja. Puolue haluaa kieltää porsitushäkit, parret ja verkkopohjahäkit asteittain ja lopettaa turkistarhauksen.

Ohjelman tavoitteena on "ulottaa luomustandardien hyvinvointivaatimukset kaikkiin tuotantoeläimiin ja kehitetään standardeja yhä edelleen huomioimaan paremmin eläinten tarpeet ja oikeudet".

Puolue haluaa myös rajoittaa eläinten hyvinvointia vaarantavaa jalostusta entistä enemmän.

Vihreiden poliittinen tavoiteohjelma

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vihreät jäi häntäpäähän MT:n perhekyselyssä – Emma Karin mukaan päiväkotien ja koulujen puolustamista ei aina mielletä perheiden puolustamiseksi

Luomumyynti vain kasvaa – maailmassa luomuruokaa myydään jo yli sadalla miljardilla dollarilla

Luomusitoumuksien kielto aiheuttaa epävarmuutta