Politiikka

"Ei leikkauksia, vähemmän byrokratiaa" – EU:n mepeiltä tiukkoja vaatimuksia maatalousuudistukseen

EU:n maatalouspolitiikkaa rukataan tällä viikolla kunnolla, kun sekä Euroopan parlamentti että komissio ottavat kantaa tulevaan cap-uudistukseen.
Juha ROININEN / EUP-IMAGES
Italialainen meppi Herbert Dorfmann.

Euroopan parlamentin jäsenet keskustelivat myöhään eilisillalla EU:n yhteisen maatalouspolitiikan (cap) uudistuksesta.

Parlamentti äänestää keskiviikkona Herbert Dorfmannin mietinnöstä, joka on parlamentin vastaus Euroopan komission luonnokseen maatalouspolitiikan uudistamiselle.

Valtaosa mepeistä suitsutti puheenvuoroissaan Dorfmannin linjauksia.

”Raportissa otetaan huomioon maatalouden, metsätalouden ja elintarviketurvallisuuden tulevaisuus”, meppi Ulrike Müller kiitteli.

Kaikki puheenvuoron saaneet mepit olivat tiukasti yhteisen maatalouspolitiikan kansallistamista vastaan.

Eniten keskustelua europarlamentaarikkojen keskuudessa syntyi tukien jakautumisesta eri jäsenmaiden välillä sekä rahoituksesta.

Osa mepeistä muistutti, että maataloustukien tulisi olla samansuuruisia ympäri Eurooppaa. Heistä hintataso- ja kustannuseroja maiden välillä ei voi pitää syynä maksujen epätasa-arvoiselle jakamiselle.

Parlamentin cap-lausunnon raportoija Dorfmann sanoi eriävän mielipiteen.

”Maksut tulee toki suunnata entistä oikeanmukaisemmin ja niiden tulee olla samanarvoisia ympäri Eurooppaa. Se ei kuitenkaan tarkoita, että kaikki maat saavat varoja saman verran. Ne ovat kaksi eri asiaa”, Dorfmann painotti.

Tukileikkaukset saivat mepeiltä ankaraa vastustusta.

Maa- ja metsätalousministeriön laskelmien mukaan suorat tuet koko rahoituskaudella pienenisivät Suomessa keskimäärin kolme prosenttia, jos Euroopan komission nykyinen budjettiesitys toteutuisi.

Suomalaiselle maaseudun kehittämisrahoitukselle komissio suunnittelee jopa 15 prosentin leikkausta nykyisestä, jos mukaan lasketaan inflaatio.

”Maatalouden tulee olla jatkossa innovatiivista, kestävää sekä houkuttelevaa myös nuorille ihmisille. Siksi budjettikomissaarin nykyinen esitys ei ole hyväksyttävä. Ei ole innovatiivista leikata maaseuturahoja”, Dorfmann totesi.

Komissaari Phil Hogan, joka esittelee tuoreen linjauksensa tulevasta maatalouspolitiikasta perjantaina, muistutti, että pallo on jäsenmailla. Jos rahaa on tarpeeksi, se riittää paremmin useisiin tehtäviin.

”Jos jäsenvaltiot sopivat yhdessä antaa enemmän varoja unionin käyttöön, myös maatalousrahoituksia voidaan vielä muokata”, komission jäsen sanoi meppien kuulustelussa.

Jotkut mepit epäilivät, johtaako cap-uudistus politiikan aitoon yksinkertaistamiseen ja byrokratian purkuun tiloilla. Komission tavoittelema toimeenpanomalli antaisi jäsenmaille valtuudet päättää tukitoimistaan ja siitä, kuinka EU:n asettamiin tavoitteisiin päästään.

Tavoitteita ovat muun muassa lisääntyvät ympäristötoimet ja viljelijöiden ikä-rakenteen muuttaminen.

”Olen hyvin skeptinen; byrokratia voi esityksen myötä siirtyä Euroopan tasolta kansalliselle tasolle", saksalainen meppi Albert Dess epäili.

Lue lisää