Politiikka

Kokoomus pitäytyy ulkopolitiikassa tutussa linjassa – ohjelmassa vain pieniä viilauksia

EU ja Nato pysyvät politiikan keskiössä. Hybridivaikuttaminen luo puolueen mukaan uusia haasteita.
Ville-Veikko Kaakinen
Entinen puolustusministeri Ilkka Kanerva esitteli Turun puoluekokousväelle kokoomuksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen kannanoton.

Ilmastonmuutos, lännen ja Venäjän suhteet, terrorismi, suurvaltapolitiikka ja hybridiympäristöt. Nämä aiheet ovat kokoomuksen ulko- ja turvallisuuspolitiikan ytimessä kevään vaalien kynnyksellä.

Turun puoluekokouksessa esitelty kannanotto mukailee keskeisiltä osin vuoden 2016 puoluekokouksessa hyväksyttyä kannanottoa. Globaalissa toimintaympäristössä tapahtuneet muutokset on kuitenkin syytä ottaa puolueen mukaan huomioon.

"Tiedämme hyvin missä mennään. Maailma ei ole vuosikymmeniin ollut näin epävakaa", kannanoton esitellyt entinen ulkoministeri Ilkka Kanerva linjasi puheenvuorossaan.

Kannanotossa kiinnitetään huomiota muun muassa Yhdysvaltain arvaamattomasta ulkopolitiikasta seuranneeseen toimintaympäristön muutokseen.

Myös esimerkiksi hybridivaikuttamisen asettamiin haasteisiin on vastattava puolueen mukaan samalla mitalla. Kannanotossa sanotaan, että hybridiuhkiin vastaamiseen tarvitaan sekä EU:ta että Natoa.

Esitellystä paperista löytyykin vuoden 2006 puoluekokouksessa hyväksytty Nato-jäsenyyden puoltaminen.

Kokoomuksen mukaan Suomen EU-jäsenyyden kyseenalaistaminen vie maata "harmaalle alueelle" ja alistaa uusille turvallisuusuhille. Maailmanpolitiikan tilanteen katsotaan kuitenkin tiivistäneen EU-maiden rivejä.

Kanervan mukaan Suomen asiat ovat kohtuullisella mallilla. Hän lisää, että tasavallan presidentti Sauli Niinistö on saanut vahvan mandaatin nykyisen ulkopolitiikan jatkamiseen.

Kehitysyhteistyössä kokoomus tahtoo keskittyä eritoten naisten ja tyttöjen aseman parantamiseen kehittyvissä maissa.

Kansainvälisen terrorismin uhkaan tarjotaan lääkkeeksi tiedustelulainsäädäntöä, joka tulee säätää "mahdollisimman nopeassa aikataulussa".

Lue lisää

Syytä katsoa peiliin

Presidentti Niinistö: Sotaharjoituksilla ei luoda ulkopolitiikkaa

Kanerva: Geopolitiikka tuli takaisin - "Suomen turvallisuuspoliittinen ympäristö muuttunut rajusti"

Britannian EU-ero panisi turvallisuuspolitiikankin asetelmat uusiksi