Politiikka

Greenpeace: EU:n maatalousvaliokunta esteellinen päättämään maatalouspolitiikasta

Ympäristöjärjestön mielestä myös muiden valiokuntien jäsenten tulisi saada enemmän sanavaltaa.
Pekka Fali
Toistaiseksi vain maatalousvaliokunta on tehnyt oman cap-paperinsa.

Euroopan parlamentin maatalousvaliokunnalla on liikaa valtaa EU:n yhteisen maatalouspolitiikan uudistuksessa, ympäristöjärjestö Greenpeace varoittaa.

Greenpeacen mielestä ongelmana on, että valiokunnan jäsenet ovat esteellisiä maatalouspolitiikan (cap) uudistuksessa. Selvityksen mukaan valiokunnan 29 jäsenellä 46:sta on maataloustaustaa: Heillä tai perheellä on tai on ollut tila, he osallistuvat maatalouden edunvalvontaan tai ovat mukana alan yrityksessä.

"Emme kyseenalaista, etteikö kokemuksella ole tärkeä rooli uudistusta tehdessä, mutta EU:n yhteinen maatalouspolitiikka vaikuttaa muuhunkin kuin maatalouteen. Euroopan parlamentin pitäisikin antaa mahdollisuus myös muille parlamentin asiantuntijoille sanoa sanottavansa cap-uudistuksesta ja sen vaikutuksista", Greenpeacen maatalousasiantuntija Marco Contiero tiedottaa.

Vielä ei ole varmaa, nimetäänkö maatalousvaliokunta ainoaksi cap-uudistuksen vastuuvaliokunnaksi EU-parlamentissa. Vastuu saatetaan jakaa myös ympäristö-, terveys- ja kuluttajansuojavaliokunnan kanssa.

Lue myös:

"Ei leikkauksia, vähemmän byrokratiaa" – EU:n mepeiltä tiukkoja vaatimuksia maatalousuudistukseen

"Miksi 3 000 hehtaarin tilalle Romaniassa pitäisi maksaa miljoona euroa tukia?" – italialainen cap-neuvottelija puolustaa EU:n mahdollista tukileikkuria

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mepit haastoivat ministeri Leppää metsätalouden kestävyydestä – "Miten saamme lopetettua monimuotoisuuden heikkenemisen?"

EU:n maatalouspolitiikka menossa Suomelle oikeaan suuntaan – Rahoituksesta odotetaan kuitenkin ehdotettua parempaa ratkaisua

Brexit ja cap-rahat?