Politiikka

Maakunnat vahvasti sote-uudistuksen takana – "Nykyinen kuntalaki ei täyttäisi perustuslain vaatimuksia, jos se olisi uusi laki"

Politiikka 13.06.2018

Maakuntien johto pitää uudistusta hyvänä nykytilanteeseen verrattuna.


Sanne Katainen
Päijät-Hämeen muutosjohtaja Seppo Huldén (kuvassa vasemmalla), Pohjois-Savon muutosjohtajat Leila Pekkanen, Elsa Paronen ja Tarja Miettinen sekä maakuntauudistuksen muutosjohtaja Kari Hakari valtiovarainministeriöstä pohtivat uudistusta muutosjohtajien kokoustauolla tiistaina Helsingissä.

Suomen 18 maakunnasta vain Uusimaa on hieman epäilevällä kannalla sote- ja maakuntauudistuksen suhteen. Muualla maassa uudistusta pidetään hyvänä ja päätöksiä haluttaisiin nopeasti, maakuntien muutosjohtajat kertovat.

Maakuntauudistuksen muutosjohtaja Kari Hakari valtiovarainministeriöstä ihmettelee, miksi julkista keskustelua on hallinnut pääkaupunkiseudun kapina, kun muut maakunnat ovat innoissaan menossa eteenpäin.

Useissa maakunnissa on jo luotu valmiiksi maakunnan laajuinen sote-alue kuntayhtymän pohjalta.

Hakarin mukaan maakuntapohja lisää tasa-arvoa, sillä vaihtelut kuntien sosiaali- ja terveyspalvelujen (sote) välillä ovat suuria.

Pirkanmaan maakuntajohtajan Esa Halmeen mukaan nykyinen kuntalaki ei uutena täyttäisi mitenkään perustuslain vaatimuksia.

Päijät-Hämeen muutosjohtaja Seppo Huldén ihmettelee eduskunnan perustuslaki­valiokunnan näkemystä sote-rahoituksesta.

”Hoitoonpääsy turvataan hoitotakuussa. Jos maakunnan sote-rahat eivät riitä, karsitaan muista maakunnan rahoista.”

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT