Politiikka

Kokoomusnuorten mielestä alueellistamisen "surutyöryhmä" pitää lakkauttaa

Politiikka 14.06.2018

Kokoomusnuorten puheenjohtaja Henrik Vuornoksen mielestä järjestelmä ei ole nykyaikainen.


Kari Salonen
Kokoomusnuorten nykyinen puheenjohtaja Henrik Vuornos (kuvassa keskellä) kampanjoi viime vuoden kunnallisvaalien alla Espoossa.

Kokoomusnuoret haluaa karsia alueellistamista: valtiovarainministeriön alainen alueellistamisen koordinaatioryhmä (AKR) tulisi lakkauttaa ja selvityksiä sääntelevä lainsäädäntö kumota.

Yhdistyksen julkaisemassa tiedotteessa vaadittiin, ettei valtionhallinnon sijaintipäätöksiä pidä tehdä alueellisten "suojatyöpaikkojen" varjolla. Kokoomusnuorten puheenjohtaja Henrik Vuornoksen mukaan hallinnon tuloksellinen hoitaminen ja mahdollisuudet hyvän henkilöstön rekrytointiin pitää sijaintipäätöksissä asettaa selkeästi etusijalle.

"En näe valtionhallintoa ensisijaisesti aluepolitiikan välineenä, vaan välineenä julkisten palvelujen ja hallinnon tehokkaaseen hoitamiseen. Se on tavoite yli muiden, ei voi olla niin, että muut tavoitteet ajavat tämän ohi."

Alueellistamisasetuksen mukaan ministeriöiden on nykyisin arvioitava selvityksessä sijoittamispäätöksen toiminnalliset, taloudelliset ja alueelliset vaikutukset sekä henkilöstövaikutukset.

Vaikka tiedotteessa kokoomusnuoret ajaa kärjekkäästi alueellistamiseen liittyvän lainsäädännön kumoamista, ei tuloksena Vuornoksen mukaan olisi se, että vaikutusten selvittämisestä täysin luovuttaisiin.

"Esimerkiksi näissä jumissa olevissa tilanteissa uskoisin, että ministeriöt pystyvät arvioimaan osana päätöksentekoaan myös alueellisuuden", Vuornos sanoo.

"Koordinaatioryhmä on useissa tapauksissa tällainen surutyöryhmä tai asian hidastamisryhmä enemmän kuin sellainen, jolla olisi vaikutusta lopputulokseen."

Jumissa olevilla tilanteilla Vuornos viittaa päätöksiin uuden tuomioistuinviraston sijainnista ja Kriisinhallintakeskuksen siirrosta Helsinkiin. AKR ei vielä ole antanut lausuntoa ministeriöiden selvityksistä.

Vuornoksen mielestä tehokkuuden ohella muitakin näkökulmia voidaan sijoittamispäätöksissä ottaa huomioon, kunhan niitä ei aseteta etusijalle. Hän toteaa, ettei valtionhallinnon sijoittaminen pääkaupunkiseudulle ole kaikissa tilanteissa paras ratkaisu.

"On varmasti sellaisiakin esimerkkejä, missä toiminnan kannattaa olla muualla kuin Helsingissä. Ymmärsin esimerkiksi niin, että Ruokaviraston sijoittaminen Seinäjoelle oli asiantuntemuksen ja työvoiman saatavuuden puolesta hyvä vaihtoehto."

Nykyisellään alueellistamisen koordinaatioryhmän tehtävänä on antaa lausunto ministeriöiden alueellistamisselvityksistä. Selvitys on lainsäädännön nojalla laadittava esimerkiksi silloin, kun perustetaan uusi yksikkö tai olemassa olevaa valtionhallinnon toimintaa olennaisesti laajennetaan tai supistetaan. Koordinaatioryhmä koostuu ministeriöiden johtavista virkamiehistä, ministerien erityisavustajista, maakuntajohtajista ja aluehallinnon virkamiehistä.

Lue myös: Kokoomusnuoret lakkauttaisi alueellistamisen koordinaatiotyöryhmän: "Suojatyöpaikat alueellisen työllisyyden varjolla eivät ole nykypäivää"

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT