Politiikka

Alueellistamislausunnot lykkääntyvät kesäkuun loppuun

Alueellistamisen koordinaatioryhmän kokous peruttiin puheenjohtajan kiireisiin vedoten. Ryhmän oli tarkoitus lausua tuomioistuinvirastoa ja Kriisinhallintakeskusta koskevista sijoittamisselvityksistä.

Alueellistamisen koordinaatioryhmä (AKR) ei tänään anna odotettuja lausuntojaan tuomioistuinvirastosta ja Kriisinhallintakeskuksesta.

Ryhmän puheenjohtaja Jari Partanen perui ryhmän tämänpäiväisen kokouksen aikataulukiireisiinsä vedoten. Partanen toimii keskustan hallitusryhmässä muiden kuin pääministerin eli kuuden ministerin valtiosihteerinä.

Korvaava kokous pidetään perjantaina 29. kesäkuuta. Partasen mukaan peruutus johtuu yksin hänen virkatehtäviinsä liittyvästä esteestä. Koska kokouksen esityslistalla olisi ollut kuluvan vuoden merkittävimpiä alueellistamisasioita, Partanen katsoi, ettei kokouksen johtamista voida jättää varapuheenjohtajalle.

"Koin, että kun tässä on myös poliittista ulottuvuutta, niin minun pitää olla paikalla", Partanen sanoo. Hän myös huomauttaa, että kokousta voitiin siirtää kahdella viikolla, sillä mikään pöydällä olevista asioista ei vaatinut erityisen nopeaa päätöksentekoa.

Valtiovarainministeriön alainen alueellistamisen koordinaatioryhmä koostuu ministeriöiden johtavista virkamiehistä, ministerien erityisavustajista, maakuntajohtajista ja aluehallinnon virkamiehistä. Ryhmän tehtävänä on muun muassa lausuntojen antaminen ministeriöiden tekemistä yksiköiden sijoittamisselvityksistä. Selvityksissä on arvioitava toiminnallisten, taloudellisten, alueellisten ja henkilöstövaikutuksia koskevien vaikutusten perusteella mahdollisuutta sijoittaa valtionhallintoa muualle kuin pääkaupunkiseudulle.

Pöydällä olevissa esityksissä Kuopiossa sijaitsevaa Kriisinhallintakeskusta ehdotetaan siirrettäväksi Helsinkiin. Uuden tuomioistuinviraston paikkakunnaksi kaavaillaan niin ikään pääkaupunkiseutua.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

SDP:n Ojala-Niemelä pettyi tuomioistuinvirastopäätökseen: "Vahvistaa tämän hallituksen keskittämiseen tähtäävää politiikkaa"

Kokoomuksen Häkkänen päätti: Tuomioistuinvirasto sijoitetaan Vantaalle

IL: Markku Rossi kanteli oikeuskanslerille kriisinhallintakeskuksen Helsinki-siirrosta