Politiikka

Vihreät päätti maatalouskannasta: Tukia vähennettävä aloittaen turkisalasta

Politiikka 17.06.2018

Ehdotus kotimaisen luomu- ja lähiruuan suosimisesta julkisissa hankinnoissa päätyi puolueen linjaksi äänestyksen kautta.


Taneli Kontiainen
Ohjelmatyötä vetäneen kansanedustaja Olli-Poika Parviaisen mukaan puolueen maataloustukilinjauksesta käytiin valmistelun aikana paljon keskustelua.

Vihreät haluaa vähentää maataloustukia asteittain, riittävän pitkällä siirtymäajalla. Puoluekokouksen sunnuntaina hyväksymän tavoitelinjauksen mukaan tukien vähentäminen tulee aloittaa turkistarhauksen tuista ja muista "eläintuotannon kestämättömien tuotantotapojen tuista".

Ohjelmatyötä vetänyt kansanedustaja Olli-Poika Parviainen toteaa, ettei ensimmäisenä vähennettäviä tukia ole yksityiskohtaisesti linjattu, ja turkisala on mukana linjauksessa yhtenä esimerkkinä. Vihreät on laatimassa ohjelmaa maatalouden tuista syksyksi.

"Tukien kestämättömyydellä tai kestävyydellä viitataan ekologiseen kestävyyteen, mutta myös eläinoikeuskysymyksiin."

Turkistarhaus ei Suomessa saa suoraa tuotantotukea. Tuottajilla on kuitenkin tietyin edellytyksin oikeus eläinten hyvinvoinnin, investointien ja sukupolvenvaihdoksen tukiin sekä lomitukseen.

Puoluekokouksen päätös tukipolitiikasta on kompromissi, jota valmisteleva työryhmä viilasi vielä lauantain aikana. Alun perin vastakkain oli pohjaesityksenä maininta tukien vaiheittaisesta vähentämisestä ja vastaehdotus, jossa esitettiin ainoastaan tukien uudistamista.

Kompromissi paisui laajaksi. Lopullisen muotoilun mukaan maataloustukia suunnataan korvaukseksi tilojen tuottamista ekosysteemipalveluista, joina mainitaan hiilen sidonta, ruoka, vesiensuojelu, luonnon monimuotoisuus, ravinteiden kierrätys, pölytys, maisema ja tuotantoeläinten hyvinvointi. Lisäksi linjataan esimerkiksi suomalaisen ruuantuotannon tukiriippuvuuden vähentämisestä monipuolisin keinoin sekä uudistuksesta kohti kestävämpää ja kannattavampaa maataloutta.

Tavoiteohjelmaan tehtyjen satojen muutosesityksen joukossa oli lukuisia muitakin ruuantuotantoon liittyviä aiheita. Yksi äänestykseen johtanut oli esitys kotimaisen luomu- ja lähiruuan osuuden kasvattamisesta julkisissa hankinnoissa. Kokous päätyi kannattamaan tätä muutosesitystä.

Poliittisen tavoiteohjelman tarkoituksena on kuvata niitä toimia, joihin vihreät ryhtyisi päästessään valtaan. Vihreiden Vantaalla pidetty puoluekokous päättyy tänään sunnuntaina.

Lue myös:

Touko Aalto: keskustalainen biotaloushuuma on turmiollinen tie luonnolle

Toimittajan analyysi puoluekokouksesta: Se mitä Aalto jätti sanomatta, voi kertoa vihreiden hallituspolitiikasta

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT