LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Politiikka

Ankara kuivuus sai EU-tuottajat kirjelmöimään komissiolle: "Vaadimme korvaavia toimenpiteitä"

Tämän kesäinen kuivuus on ollut pahin 50 vuoteen, järjestöt perustelevat.
Kari Salonen
Useat EU-maat kärsivät nyt kuivuudesta.

Suomen, Viron, Latvian, Liettua, Ruotsin ja Tanskan tuottajajärjestöt lähettivät perjantaina maatalouskomissaari Phil Hoganille kirjeen, jossa he pyytävät Euroopan komissiolta apua useita kuukausia kestäneeseen kuivuuteen.

"Vaadimme komissiota seuraamaan kehitystä tiloilla ja valmistelemaan korvaavia toimenpiteitä, jolla ylläpidetään tilojen toimintaa", järjestöt kirjoittavat.

Kirjeessä muistutetaan tilojen taloudellisista tappioista, joita esiintyi jo viime vuonna, kun peltoja kurittivat pitkät sadejaksot. Tuottajajärjestöt toivovatkin, että vaihtelevien sääolojen takia jäsenmaiden tulisi voida maksaa tukia suunniteltua aiemmin.

Tuotantoon sidotettujen EU-tukien ja suorien peltoalan perusteella maksettavien tukien aikataulua halutaan tiivistää.

Toiveena on, että maksatuksia voitaisiin aikaistaa 70 prosentille suorista tuista.

"Tämä on jo kolmas vuosi peräjälkeen, kun sää vaikuttaa viljelyyn, ja tuottajien talous on tiukoilla. Tuottajat tarvitsevat positiivisen vastauksen vakavaan tilanteeseen ja lupauksen, ettei heitä jätetä ongelmiensa kanssa yksin", myös MTK:n puheenjohtajan Juha Marttilan allekirjoittama kirje kuvaa.

Maksuaikataulujen nopeuttamisen lisäksi järjestöt edellyttävät, että Euroopan komission tulisi korvata satotappioita suoraan, sillä "ilman kriisityökaluja ja suoraa tukea tuottajien talous murtuu".

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Petäjävesi ajautui vesikriisiin pitkän kuivuuden ja yllättävän rankkasateen jälkeen – kunnanjohtaja toivoo vedensäästöön "maalaisjärkeä"

Kuivuus söi toisen rehusadon

EU-mailta vihreää valoa komission kuivuustukitoimille – muutoksia viherryttämissääntöihin ja maksuaikatauluihin