Alueellistamiskiistat saatetaan viedä valtioneuvoston ratkottaviksi - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Alueellistamiskiistat saatetaan viedä valtioneuvoston ratkottaviksi

Tuomioistuinviraston alueellistamisesta tehty selvitys kerää kritiikkiä kansanedustajilta: "Tässä halutaan runtata virastoa Helsinkiin."
Jenna Jalkanen
Ajetaanko Kriisinhalilntakeskus ja tuomioistuinvirasto Helsinkiin? Ministeriöiden valmistelun pohjalta näyttää siltä. Asiat voivat siirtyä valtioneuvoston päätettäviksi.

Alueellistamisen koordinaatioryhmä edellyttää, että ministerit harkitsevat isojen alueellistamispäätösten siirtoa valtioneuvoston yleisistuntoon. Tavallisesti yksiköiden sijainnista päättää kyseisen hallinnon ministeri yksin.

Koordinaatioryhmä antoi lausuntonsa Kriisinhallintakeskuksen siirtoa ja tuomioistuinviraston sijaintia koskevista selvityksistä perjantaina. Ministeriöiden laatimissa alueellistamisselvityksissä molempia yksiköitä esitetään pääkaupunkiseudulle.

Perusteluina ajankohtaisten päätösten siirtämiselle on niiden periaatteellinen ja laajakantoinen merkitys.

Koordinaatioryhmän puheenjohtaja, valtiosihteeri Jari Partanen sanoo, että annetut lausunnot ovat asiallisia ja vakavia viestejä toimivaltaisille ministereille. Kriisinhallintakeskuksen sijoituksen ratkaisee sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) ja tuomioistuinviraston paikan oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.).

"Ministeri Häkkäsellä on täysi toimivalta tehdä tämä ratkaisu. Me edellytämme vielä harkintaa siitä, onko tarvetta siirtää asia valtioneuvoston yleisistuntoon", Partanen sanoo.

Eniten kritiikkiä kansanedustajilta on kerännyt tuomioistuinviraston sijoituksesta tehty selvitys.

Kauhavalaisen kansanedustaja Antti Kurvisen (kesk.) mielestä oikeusministerillä olisi nyt erittäin hyvä mahdollisuus toteuttaa valtionhallinnon alueellistamista. Sijainti pääkaupunkiseudun ulkopuolella vahvistaisi viraston riippumattomuutta poliittisen johdon alla olevasta oikeusministeriöstä.

Hyviä ja luontevia sijoitusvaihtoehtoja on Kurvisen mielestä useita. Esimerkiksi Rovaniemi, Vaasa ja Joensuu sopisivat, sillä niissä on oikeustieteellistä koulutusta ja useita tuomioistuimia.

"Osaavaa työvoimaa ei ole vaikeaa saada sellaisista kaupungeista, joissa on oikeustieteen tutkijoita ja tuomareita. Tässä on ollut sellaista vanhakantaista ajattelua, ettei osaavaa työvoimaa ole tarjolla muualla kuin Helsingissä", Kurvinen sanoo.

Kurvisen mielestä oikeusministeriön laatimassa sijoittamisselvityksessä oli kestämättömiä perusteluja muun muassa matkakustannusten osalta.

"Miten on niin, että pörssiyhtiöt voivat pitää sähköisiä kokouksia, mutta tuomioistuinvirastosta pitäisi olla koko ajan matkustamassa Helsinkiin? Ei oikeuslaitos sulkakynäajassa elä", Kurvinen toteaa.

"Itse tulkitsen niin, että tässä halutaan vahvasti runtata virastoa Helsinkiin. Toivon Häkkäseltä rohkeutta toimia asiassa ja kykyä nähdä alueellistamisen mahdollisuudet."

Joensuulainen kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.) on pettynyt ministeriön alueellistamisselvitykseen. Hänen mielestään eri sijoituspaikkojen ominaisuuksia on pisteytetty käsittämättömällä tavalla. Esimerkiksi vaikutuksesta virkatehtävien hoidon tehokkuuteen Joensuu, Rovaniemi ja Vaasa saivat selvästi pääkaupunkiseutua huonommat, kaikkein heikoimmat arvosanat.

"Olin hämmästynyt siitä, että virkatehtävien hoitaminen, henkilöstön kehittäminen ja koulutusten järjestäminen olisi Helsingissä paljon helpompaa kuin Pohjois-Karjalassa. En yhtään ymmärrä, miten siellä on voitu näin tulkita."

Mäkisalo-Ropponen kannattaa viraston sijaintipaikaksi kotikaupunkiaan Joensuuta.

"Minulla on tietysti oma lehmä ojassa, mutta en näin kritisoisi esitystä, jos virasto ajettaisiin muualle kuin Helsinkiin."

Oikeusministeriössä selvitystyötä johtanut osastopäällikkö Kari Kiesiläinen sanoo, ettei asiaan ole saatu poliittista ohjausta. Kyseessä on virkamiesvalmistelu.

"Selvitys on tehty aivan alueellistamisen koordinaatioryhmän sapluunan mukaisesti. Minusta se on ihan riittävä ja oikein hyvä pohja päätöksenteolle", Kiesiläinen toteaa.

Lue lisää

Pitäisikö rajoituksia purkaa alueittain? Ryhmänjohtaja Kurvinen: ”Keskustassa kyllä nähdään että olisi perusteltua tehdä päätöksiä alueellisen tautitilanteen mukaan"

Hallitus päättää ravintoloiden avaamisen ehdoista - alueellinen porrastus vaikuttaa epätodennäköiseltä

Laskun maksuun varauduttava ajoissa

Keskustan ryhmänvetäjä Kurvinen ajaa koronarajoitusten alueellista porrastamista – "Esimerkiksi ravintolat voisivat olla vapaammin auki alueilla, joilla tartuntoja ei juuri ole"