Politiikka

Ilman kupua ei edelleenkään saa ajaa taksikaistalla

Joukkoliikennekaistaa saa käyttää vain sellainen taksi, jossa on taksivalaisin.
Sanne Katainen
Taksikupu ei ole enää uuden lainsäädännön mukaan pakollinen varuste taksissa. Jos taksikupua käytetään, on siinä lain mukaan luettava Taksi tai Taxi. Kupu voi olla väriltään keltainen, jossa teksti on mustalla tai päinvastoin.

Heinäkuun alusta voimassa ollut uusi taksilaki on mahdollistanut taksin ajamisen ilman taksin katolla loistavaa taksivalaisinta.

Suomen Taksiliiton puheenjohtaja Kai Andersson pitää mahdottomana poliisille valvoa joukkoliikennekaistojen käyttöä, jos luvaton joukkoliikennekaistojen käyttö yleistyy.

"Aina niitä (luvattomia joukkoliikennekaistojen käyttäjiä) on ollut, mutta yleiseen elämänkokemukseen perustuen arvelen, että jos muutkin käyttävät, miksi en sitten minäkin", Taksiliiton Andersson epäilee väärinkäytön lisääntyvän.

Taksiliikenteen harjoittamiseen luvat myöntävä Trafi on Taksiliiton Anderssonin mukaan ohjeistanut, että "taksiasemalle tai joukkoliikennekaistoille ei ole asiaa ilman taksikupua".

Liikennettä valvova poliisi pitää kiinni samasta ohjeesta:

"Taksikaistojen käyttöä valvotaan jatkossa kuten tähänkin asti, osana poliisin normaalia liikennevalvontaa. Taksikaistaa saa käyttää vain sellainen taksi, jossa on taksivalaisin. Jos autossa ei tätä valaisinta ole, taksikaistaa ei saa käyttää", Poliisihallituksen poliisitarkastaja Timo Ajaste vastaa.

Joukkoliikennekaistat on varattu nimensä mukaisesti joukkoliikenteen eli bussien ja taksien käyttöön.

Aalto-yliopistosta vuonna 2015 valmistunut Ossi Berg osoitti insinööritieteiden diplomityössään, että "muun liikenteen määrän kasvaessa joukkoliikennekaistojen väärinkäyttö nousee merkittäväksi joukkoliikennettä haittaavaksi ongelmaksi."

Ajasteen korviin ja Poliisihallitukseen ei ole kantautunut, että joukkoliikekaistojen väärinkäyttö olisi lisääntynyt taksiliikenteen uudistuksen jälkeen heinäkuussa. Luvattomasta joukkoliikennekaistan käytöstä seuraa kiinni jäädessä rikesakko.

Kyytipalvelu Uber aloitti uudelleen palvelunsa keskiviikkona pääkaupunkiseudulla. Uber aloitti toimintansa Suomessa vuonna 2014, mutta keskeytti sen viime kesänä. Uuden lain oloissa Uber toimii kyytien välityspalveluna. Uber tarkistaa, että sen alustalla toimivilla kuljettajilla on tarvittavat luvat ja että ajoneuvot on rekisteröity luvanvaraiseen käyttöön.

Taksiliitto oli taksilain valmisteluvaiheen kaikissa kannanotoissaan kannattanut sekä taksikupua että taksamittarin käyttöä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kolmen opiskelijan yritys haki taksiin anniskeluoikeuksia – aluehallintovirastolta ei herunut lupaa

Taksit valuneet maaseudulta kaupunkeihin

Poliisi neuvoo: Näin ehkäiset mökkisi joutumista murtomiesten kynsiin