Politiikka

"Maatalousvaliokunta esteellinen" – Ympäristövaliokunta mukaan maatalouspolitiikan valmisteluun EU-parlamentissa

Tehokkaat ilmasto- ja ympäristötoimet ovat jatkossa tulevan maatalouspolitiikan kulmakivet.
Markku Pulkkinen
Ympäristövaliokunta vastaa capin ympäristöteemoista.

EU:n yhteistä maatalouspolitiikkaa (cap) tulee valmistelemaan EU-parlamentissa sekä maatalous- että ympäristövaliokunta, Euroopan parlamentin poliittiset ryhmät päättivät viime viikolla Strasbourgissa.

Ympäristövaliokunnan jäsenten vastuulle siirtyvät cap-esityksen ympäristöteemat. Tarkat vastuukokonaisuudet ovat vielä auki.

Ympäristöjärjestöille parlamentin päätös oli mieleinen, kertoo EU-julkaisu Euractive.

Greenpeace kritisoi aiemmin, että maatalousmepeillä on cap-uudistuksen valmistelussa liikaa valtaa. Ympäristöjärjestön mielestä maatalousvaliokunnan jäsenet ovat esteellisiä viemään maatalouspolitiikkaa EU-parlamentissa yksin maaliin.

"On selvää, että maanviljelyllä on vaikutuksia muuhunkin kuin teollisuuteen", Grenpeacen maatalousasiantuntija Marco Contiero kertoo Euractivelle.

Euractiven haastattelema EU:n tuottajajärjestön pääsihteeri Pekka Pesonen ei kuitenkaan osoittanut suurta innostusta valiokuntien jaettua vastuuta kohtaan. Hänestä paras osaaminen löytyy maatalousvaliokunnasta.

”Olisi tärkeää pitää cap-asiat maatalousvaliokunnan kompetenssissa”, Pesonen kommentoi.

Ilmasto- ja ympäristöasiat saavat tulevassa maatalouspolitiikassa yhä enemmän painoarvoa. Euroopan komissio esittää, että tukijärjestelmän uusiksi perusehdoiksi nousevat muun muassa peltojen kasvipeitteisyys talvella sekä turvemaiden suojelu.

Säädösten takana on tarve vähentää turvemaiden hiilidioksidipäästöjä ja pelloilta vesistöihin päätyvää ravinnekuormitusta.

Lue myös:

Ympäristö nousee tikun nokkaan EU:n ruokaremontissa – "Mukana on pikkuisen propagandaa"

Greenpeace: EU:n maatalousvaliokunta esteellinen päättämään maatalouspolitiikasta

EU haluaa kiristää ympäristöruuvia – maataloustukea ei heru, ellei pelto pysy talvisin kasvien peitossa

Lue lisää

EU:n maatalouspolitiikasta yritetään saada aikaan sopu – Suomi huolissaan ehdotuksesta, joka voisi johtaa tukimenetyksiin

Sopu maatalouden tulevaisuudesta epäonnistui ja siirtyi eteenpäin – "EU-parlamentti ei tullut kannoissaan vastaan"

Brysselissä jännät paikat EU:n maatalousuudistuksen suhteen – ministeri Leppä pitää sopua mahdollisena – "Yritys on ainakin kova"

Työlainsäädännön noudattaminen halutaan osaksi EU:n maatalouspolitiikkaa – MTK:n johtaja: "Turhaa taakkaa valvontaan"