Politiikka

Presidenttitapaaminen saa mielenosoittajat liikkeelle – Greenpeacen aktivistit kiipesivät Kallion kirkon torniin

Tänään järjestetään lukuisia mielenosoituksia Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien tapaamiseen liittyen.
LEHTIKUVA / SEPPO SAMULI
Greenpeacen banderollin teksti on suomeksi "Lämmitä sydämemme, älä planeettaamme". Tarkoitus on muistuttaa maiden johtajia siitä, että ilmastokriisi vaatii tekoja, järjestö kertoo.

Ympäristöjärjestö Greenpeacen aktivistit ovat kiivenneet Kallion kirkon torniin Helsingissä. Kirkon 64 metriä korkeaan torniin on ripustettu järjestön banderolli, jossa on viesti Helsingissä vieraileville Yhdysvaltain ja Venäjän presidenteille, kerrotaan järjestön viestinnästä STT:lle.

Punaisessa kankaassa valkoisella tekstillä lukee "Warm our hearts, not our planet", suomeksi "Lämmitä sydämemme, älä planeettaamme". Tarkoitus on muistuttaa Donald Trumpia ja Vladimir Putinia siitä, että ilmastokriisi vaatii tekoja, järjestö kertoo.

"Presidentti Putinin ja presidentti Trumpin tapaaminen Helsingissä on tilaisuus Suomelle ja presidentti (Sauli) Niinistölle muistuttaa näitä johtajia siitä, että meillä on vain yksi planeetta. Tarvitsemme pikaisia toimia ilmastonmuutoksen, metsiemme hävityksen ja meriemme kohtaaman ennennäkemättömän rasituksen torjumiseksi, Greenpeace Nordenin Suomen maajohtaja Sini Harkki sanoo tiedotteessa.

Mielenilmauksen on tarkoitus kestää iltapäivään. Siihen on saatu Kallion seurakunnan lupa, Greenpeace kertoo.

Tänään järjestetään lukuisia mielenosoituksia Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien tapaamiseen liittyen.

Aamupäivällä Putinia vastustava Stop Putin -mielenosoitus kokoontuu Kauppatorilla.

Helsinki Against Trump and Putin kokoontuu kello 11.30 Kaisaniemen puistossa, josta mielenosoittajat marssivat Finlandia-talolle pari tuntia myöhemmin. Facebookissa noin tuhat ihmistä on ilmoittanut osallistuvansa mielenosoitukseen.

Amnesty jakaa aamupäivällä Narinkkatorilla ja Elielinaukiolla Helsingin keskustassa kortteja, joissa kannustetaan ohikulkijoita lähettämään Trumpille ja Putinille postikortteja.

Kello 13 suomalaisyritys M4ID:n mielenosoitus, joka vastustaa "Trumpin naisten oikeuksia polkevaa politiikkaa" alkaa Senaatintorilla.

Iltapäivällä kello 14–16 kirjailijoiden sananvapausjärjestö Suomen PEN järjestää yhdessä PEN American kanssa tapahtuman, joka kommentoi Trumpin ja Putinin kohtaamista kulttuurin keinoin.

Kokoomusnuoret osoittavat puolestaan mieltään Trumpin kauppapolitiikkaa ja Putinin ulkopolitiikkaa vastaan.

Päivän aikana pidetään myös Rauha Afganistanille -mielenosoitus sekä mielenosoitus Kamerunin ihmisoikeuksien puolesta.

Kaikki mielenosoittajat eivät lähde liikkeelle vastustaakseen Trumpin ja/tai Putinin politiikkaa.

Maanantaipäivänä järjestetään myös Presidents for Peace -tukimielenosoitus presidenttien tapaamiselle sekä tapahtuma, jonka tarkoituksena on Trumpin ja Putinin vieraanvarainen vastaanotto. Lisäksi Suomen kansa ensin -niminen mielenosoitus on ilmoitettu järjestettävän.

Lue lisää

Täydellinen harhautus?

Niinistö toiveikas USA:n ja Venäjän sitoutumisesta torjumaan mustaa hiiltä

Putin: Venäjää vastaan liki 25 miljoonaa kyberhyökkäystä MM-kisojen aikana

Ilmasto unohtui Helsingissä