Politiikka

Amerikkalaisen soijan tuonti unioniin rajussa kasvussa – määrä kasvanut vuodessa nelinkertaiseksi

Politiikka 01.08.2018 Bryssel

Yhdysvallat hakee soijapavuille kasvavia markkinoita Euroopasta Kiinan vastatullien takia.


Satu Lehtonen
Yhdysvaltalaisen soijan tuonti unioniin on kasvanut räjähdysmäisesti.

Yhdysvaltalaisten soijapapujen tuonti unioniin kasvoi nelinkertaiseksi viime vuodesta. Näin selviää Euroopan komission tuoreista tuontiluvuista.

Yhdysvaltalaisten soijapapujen osuus EU:n tuonnista nousi heinäkuussa 37 prosenttiin, kun se vuotta aiemmin oli yhdeksän prosenttia. EU:hun tuotiin Yhdysvalloista soijapapuja heinäkuussa 360 000 tonnia. Vielä viime vuonna määrä oli 94 000 tonnia. Soijalla ei ole tuontitulleja EU:hun.

"Euroopan unioni ja Yhdysvallat ovat olleet pitkäjänteisiä kumppaneita, ja meillä on varaa vahvistaa kauppasuhteitamme. Haluamme tuoda enemmän soijapapuja Yhdysvalloista, ja tämä on jo tapahtunut. Euroopan ja Amerikan maanviljelijöille on tästä paljon hyötyä", maatalouskomissaari Phil Hogan kertoo.

"EU tarvitsee soijaa proteiininlähteenä, joka ruokkii eläimiämme Euroopassa. Yhdysvaltalaisen soijan hinta on tällä hetkellä markkinoiden kilpailukykyisimpiä ja siksi eurooppalaisille tuojille ja käyttäjille erittäin houkutteleva rehuvaihtoehto", komissio kertoo tiedotteessaan.

Euroopan unioni ja Yhdysvallat pääsivät viime viikolla sopimukseen, jossa EU:n vientitullit eivät kiristyisi. Osana suunnitelmaa EU ostaa Yhdysvalloista jatkossa nykyistä enemmän soijapapuja ja nesteytettyä maakaasua. Lisäksi Yhdysvallat harkitsee uudelleen teräs- ja alumiinitulleja EU:lle.

Sopimuksen suurimmat kysymykset koskevat sitä, koskeeko sopimus pelkästään teollisuustuotteita vai koko maataloutta, sekä millä standardeille tuotteita tuotaisiin Eurooppaan.

Euroopan unioni on kiistänyt, että maatalous sisältyisi neuvotteluihin tullikiistassa Yhdysvaltain kanssa. Linjaus on päinvastainen Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin julistuksen kanssa – Trumpin mukaan EU olisi avannut ovensa yhdysvaltalaisille maataloustuotteille, EU-media Politico kertoo.

EU:n edustajan mukaan tullisopu sisältää vain maininnan soijapavuista, mutta ei maataloutta kokonaisuudessaan.

“Maatalous jätetään ulos. Amerikkalaiset painostavat, jotta maatalous olisi mukana diilissä, mutta me emme tee poikkeuksia”, Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker totesi.

EU:lle tärkeää sopimuksessa ovat olleet teräs- ja alumiinitullien torjuminen sekä autojen viennin turvaaminen.

Presidentti Trump vahvisti Washingtonissa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, että Yhdysvallat ei enää suunnittele uusia tullimaksuja EU:ta vastaan.

Juncker piti tätä suurena voittona EU:lle. Trumpin mukaan yhteistyö EU:n kanssa voi tehdä maailmasta paremman, turvallisemman sekä vauraamman kauppapaikan.

Lue myös: Kauppasota alkoi nyt: Kiina nosti amerikkalaisen sianlihan tulleja

Trumpilta paketti amerikkalaisille viljelijöille

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT