Politiikka

Kokoomuksen Sarkomaa: "Suomen maatalous on erityinen häpeätahra"

Kansanedustajan mielestä budjettiriihen Itämeren pelastuspakettiin pitää sisällyttää toimia, joilla vauhditetaan kipsin käyttöä maatalouden fosforivalumien kitkemiseksi.
Kai Tirkkonen
Ongelmallista on kansanedustajan mielestä myös se, että uutta peltomaata raivataan lannan levitysalueeksi, mikä kasvattaa merkittävästi vesistövalumia. Ilmaston näkökulmasta vaikutukset ovat vieläkin tuhoisammat, koska pelloiksi raivataan myös turvemaita. Kuvituskuva.

Kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaan mielestä on välttämätöntä, että hallitus tekee budjettiriihessä esityksiä Itämeren suojelutoimien vahvistamiseksi.

Sarkomaa huomauttaa julkaisemassaan kannanotossa, että rehevöityminen on Itämeren suurin ympäristöongelma. Hänen mielestään on hälyttävää, että Itämeren tila on jossain määrin jopa huonontumassa.

"Suomen maatalous on Saaristomeren liepeillä erityinen häpeätahra ja pahin päästölähde johtuen fosforivalumista", kansanedustaja toteaa.

Kansanedustajan mielestä budjettiriihen Itämeren pelastuspakettiin pitää sisällyttää toimia, joilla vauhditetaan kipsin käyttöä maatalouden fosforivalumien kitkemiseksi, ja puretaan Saaristomeren "lantapommia".

"Ilmiön taustalla on historiallinen ylilannoitus, mutta yhtä lailla nykyinen eläintuotannon keskittyminen ja siitä aiheutuva ylilannoitus. Alueilla lantaa levitetään pelloille monikertaisesti se, mitä kasvit tarvitsivat", Sarkomaa huomauttaa.

Ongelmallista on kansanedustajan mielestä myös se, että uutta peltomaata raivataan lannan levitysalueeksi, mikä kasvattaa merkittävästi vesistövalumia. Ilmaston näkökulmasta vaikutukset ovat vieläkin tuhoisammat, koska pelloiksi raivataan myös turvemaita.

”Rahaa on löydettävä uudelleen kohdentamalla ja pohdittava myös lisävoimavaroja. Budjettikuri on pidettävä tiukalla, mutta Itämeri, eikä varsinkaan Saaristomeri voi odottaa. Itämerensuojelu on myös nostettava seuraavan hallituksen ympäristöpolitiikan vahvaksi painopisteeksi”, Sarkomaa vaatii.

Lue lisää

Talvi muistutti taas olemassaolostaan

Itämeren suurimmat meritaistelut heräävät henkiin Tommi Korpelan lukemana

Cap-uudistus ei mullista maataloutta – tilojen määrä jatkaa alenemista, samoin tulot

Siviilipalvelusmiehet opettelevat vegaaniruokavaliota palvelukeskuksen oppitunneilla – materiaaleissa eläinperäinen maataloustuotanto leimataan epäeettiseksi