Politiikka

Orpo: Kaupungistuminen on tosiasia, mutta se ei tarkoita että kaikki keskittyisi Helsinkiin

Politiikka 09.08.2018

Lappi, Satakunta ja Kajaani kärsivät pahimmista rekrytointiongelmista.


Jaana Kankaanpää
Orpon mukaan kaupungistuminen Suomessa ei tarkoita, että kaikki ihmiset ja palvelut kasaantuisivat pääkaupunkiseudulle. Kuvassa Mikkelin kävelykeskustaa.

Valtiovarainministeri, kokoomuksen Petteri Orpo osallistuu MT:n kolumnissaan keskusteluun aluepolitiikasta. Orpon mielestä Ylen kyselyä seuranneen keskustelun vastakkainasettelu maaseudun ja kaupunkien vastakkainasettelu ei vastaa todellisuutta.

"Ensinnäkin, Suomi ei tälläkään hetkellä ole kokonaan asuttu. Olemme pinta-alaltamme suuri, mutta väestöltämme pieni maa, joten koko maan asuttuna pitäminen ei ole todellisuutta.

Toiseksi, lähes 75 prosenttia suomalaisista asuu kaupungeissa ja niitä ympäröivissä seutukunnissa.

Kolmanneksi, kaupungistuminen on maailmanlaajuinen megatrendi. Se ei ole mielipidekysymys, vaan tosiasia."

Orpon mukaan kaupungistuminen ei kuitenkaan tarkoita, että kaikki ihmiset ja palvelut kasaantuisivat pääkaupunkiseudulle. Työvoimapulasta kärsivät tällä hetkellä eniten Lappi, Satakunta ja Kajaani.

"Ihmisten ja palveluiden keskittymistä tapahtuu eri kokoisilla alueilla ja tuloksena on eri kokoisia keskittymiä. Suomessa on mielekästä puhua pääkaupunkiseudusta, maakuntakeskuksista, seutukaupungeista ja harvaan asutusta maaseudusta."

Orpon mukaan alueiden erojen tasaaminen tulonsiirroilla on mahdollista "vain tiettyyn pisteeseen asti". Muita tukikeinoja ovat infrastruktuuri sekä koulutus- ja innovaatiopolitiikka.

"Pelkästään valtion virastoja siirtämällä ei saada kestävää kasvua aikaiseksi. Paikalliset toimijat ja paikalliset voimavarat ovat alueiden elinvoiman perusta."

Lue koko kolumni:

Petteri Orpo: Aluepolitiikassa vastakkainasettelusta ei hyödy kukaan

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT