Politiikka

Lantmännen myöntää 220 miljoonan kruunun kuivuuskriisipaketin jäsenilleen – Rahaa tarjolla kaikille tuotantosuunnille

Osuuskunta varoittaa, että kuivuus alkaa näkyä Ruotsissa pian ruokapulana.
Juha ROININEN / EUP-IMAGES
Pohjois-Eurooppa on kärvistellyt kuivuudessa koko kesän.

Ruotsalainen maatalousosuuskunta Lantmännen myöntää 220 miljoonan kruunun kriisipaketin ennätyksellisen kuivuuden kanssa kamppaileville tuottajajäsenilleen. Ruotsille on arvioiden mukaan tulossa heikoin viljasato 25 vuoteen.

Lantmännenin tukipaketti on jo toinen kriisituki ruotsalaisille tuottajille tänä vuonna. Ruotsin hallitus lupasi aiemmin maatiloille 1,2 miljardia kruunua kriisiapua vuosina 2018–2019. Hallituksen tuki jaetaan kahdelle vuodelle: tänä vuonna haettavana on yhteensä 460 miljoonaa kruunua ja ensi vuonna 760 miljoonaa. Tänä vuonna tukea voivat hakea vain eläintilat mutta ensi vuoden erästä riittää myös muille tuottajille.

Lantmännenin paketti tarjoaa rahaa kaikille tuotantosuunnille. Se jaetaan kahdessa osassa: syyskuussa ja ensi vuoden alkupuolella.

"Satotappiot ja rehupula merkitsevät suoria tulonmenetyksiä ja me haluamme tarjota konkreettisia toimia sen estämiseksi", osuuskunta kertoo.

"Nyt on tärkeää, että voimme yhdessä vaikuttaa Ruotsin maanviljelijöiden tilanteeseen", Lantmännenin puheenjohtaja Per Lindahl kommentoi.

Lantmännen kertoo tiedotteessaan, että kuivuuskriisi alkaa näkyä pian Ruotsin elintarviketeollisuudessa. Ruotsissa on jouduttu teurastamaan eläimiä ennenaikaisesti, mikä johtaa pitkässä juoksussa pulaan kotimaisesta lihasta.

Lue myös:

Ruotsilta kuivuuden vuoksi 1,2 miljardin kruunun tukipaketti

Keski-Euroopan sato kärsii kuivuudesta – Belgiassa peltokasveja on yritetty auttaa sadettamalla

Maatalousneuvosto sai varmistuksen: EU sallii ennakkomaksut kuivuudesta kärsiville jäsenmaille

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Varsinais-Suomen pellot huutavat vettä – samaan aikaan toisaalla rankkasateet kuorettavat pinnan ja märkyys haittaa

Suuri maatalousinvestoija Rabobank tähyää Afrikkaan – Pankki toivoo EU:n maatalouspolitiikasta ennustettavampaa investointien tueksi

Huhtikuussa rikottiin sekä lämpö- että kuivuusennätyksiä