Politiikka

Keskustan Savola esittää maatiloille lyhennysvapaata korkotukilainojen maksuun: "Suomalaisen ruuantuotannon tuhoutuminen on estettävä"

Valtion talousarvioesityksen mukaan vuoden 2017 lopulla korkotukilainojen maksamattoman pääoman suuruus oli 1,49 miljardia euroa.
Jaana Kankaanpää
Maatalouden korkotukilainat auttavat maatalousyrittäjiä tekemään investointeja kohtuullisemmin lainakustannuksin.

Keskustan kansanedustaja Mikko Savola esittää, että tiloille annettaisiin lyhennysvapaata korkotukilainojen maksuun.

Ehdotustaan Savola perustelee sillä, että maatiloilla on painittu vakavan ja pahenevan kannattavuuskehityksen kanssa jo vuosia ilman, että tilanne olisi missään vaiheessa helpottanut. Kansanedustaja muistuttaa, että viime kesän liiallinen märkyys ja tämän kesän liiallinen kuivuus ovat aiheuttaneet jo kaksi katovuotta peräjälkeen.

Maatalouden korkotukilainat auttavat maatalousyrittäjiä tekemään investointeja kohtuullisemmin lainakustannuksin. Maatalouden rakennetukilain nojalla myönnettävissä korkotukilainoissa vuosittainen korkotuki on vuodesta 2013 alkaen myönnetyissä lainoissa enintään kolme prosenttia jäljellä olevasta lainamäärästä ja aiemmin myönnetyissä vastaavasti enintään neljä prosenttia.

Valtion talousarvioesityksen mukaan vuoden 2017 lopulla korkotukilainojen maksamattoman pääoman suuruus oli 1,49 miljardia euroa.

"Suomalaisen ruuantuotannon tuhoutuminen on estettävä päättäväisin toimin. Maatalouden akuutin tuottavuusongelman avuksi ja kohtuullistamiseksi tulee myöntää vähintään vuoden mahdollisuus ylimääräiseen lyhennysvapaaseen korkotukilainojen maksussa", Savola vaatii tiedotteessa.

Lyhennysvapaa toisi konkreettista apua ja helpotusta varsinkin juuri toimintaansa kehittäneille ja investoineille tiloille.

Lue lisää

Keskustan kansanedustaja vaatii sianlihantuonnin lopettamista afrikkalaisen sikaruton vaivaamista maista

Uutissuomalainen: Vain kolme pankkia myöntää edelleen lyhennysvapaita

Lähiruoka, peruspalvelut, EU-kriittisyys ja turvallisuus – näillä teemoilla keskusta nousee, kansanedustaja Mikko Savola lupaa

Jo 165 000 hakenut lyhennysvapaata luotoistaan koronakriisin aikana