MTK vaatii vähintään sadan miljoonan kriisitukea maatalouteen – näin puolueista vastataan - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

MTK vaatii vähintään sadan miljoonan kriisitukea maatalouteen – näin puolueista vastataan

Hallituspuolueista luvataan, että maatalous saa kriisitukea, vaikka ainakin kokoomuksessa on myös soraääniä. Paketin muoto ja koko on vielä hämärän peitossa.
Saara Olkkonen
Hallitus päättää syksyn budjettiriihessä, saako kotimainen maatalous kriisitukea.

Hallituspuolueista keskustasta, kokoomuksesta ja sinisistä vakuutetaan, että maatalouden poikkeuksellisen vaikea tilanne huomioidaan ja jonkinlaista kriisitukea olisi elinkeinolle luvassa syksyn budjettiriihessä.

MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja ja kansanedustaja Eerikki Viljanen (kesk.) katsoo, että maatalouden kriisitukipaketin olisi oltava suuruudeltaan vähintään sata miljoonaa euroa.

"Ruotsissa päätettiin noin 117 miljoonan euron suuruisesta kriisitukipaketista. Vähintään tässä mittaluokassa olisi oltava myös meidän kriisitukemme, mieluummin tietysti tätä enemmän", Viljanen pohtii.

Viljasen mukaan kuivuus on kärjistänyt ahdinkoa monilla tiloilla.

"Jos tiloilla onkin ollut omia puskureita, ne on viime ja tänä vuonna syöty. Ahdinko on todellinen."

MTK:n valtuuskunnan nokkamies korostaa, että perusongelma maatalouden kannattavuudessa on liian alhaisissa tuottajahinnoissa.

"Elintarvikeketjun pelisäännöt on pakko käydä läpi ja ketju on saatava toimimaan reilummin. Tilanne on se, ettei muu ketju kuin kauppa pysy enää hengissä."

Viljasen mielestä valtion suorien tukien lisäksi on koottava laaja rintama koko elintarvikeketjun ja suomalaisen ruuan pelastamiseksi.

"Ruotsalaista ruokaa pelastamaan on sikäläisten ruokapalveluyritysten lisäksi lähtenyt niin elintarvike- kuin maatalouskauppa. Tähän suuntaan pitää meilläkin päästä."

"Suomessa tarvitaan vastaavan tyyppinen kriisitukipaketti, mikä Ruotsissa räätälöitiin", maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Anne Kalmari (kesk.) toteaa.

Kalmarin mukaan kriisituen kohdistaminen oikein on nyt olennaista.

"Tämä on vaikea yhtälö. Isotkin miljoonamäärät voivat hukkua, eikä niistä ole kunnolla hyötyä kellekään, jollei summaa kohdisteta järkevästi. Kriisituki täytyy suunnata kohdistetusti nimenomaan vaikeuksissa oleville maatiloille", Kalmari painottaa.

Kalmari ei suostu vielä tässä vaiheessa ottamaan kantaa siihen, miten mittava kriisitukipaketti maatalouteen on tekeillä.

Myös kansanedustaja Arto Satonen (kok.) vaikenee summista kysyttäessä.

"Ei vielä voi ottaa kantaa kriisituen mittaluokkaan. Laajasti on kuitenkin ymmärretty, että maatalouden kriisi on nyt aika syvä ja siihen tarvitaan apua", Satonen sanoo.

"Jokainen ymmärtää, että tämän kesän kuivuustilanne on ollut poikkeuksellinen ja siihen on reagoitava. Vielä tärkeämpää on tiedostaa, että kannattavuuskriisi on jatkunut jo vuosia, eikä se ongelma ratkea tässä budjetissa", Satonen tähdentää.

"Maatalouden kannattavuutta on kyettävä parantamaan pidemmällä aikavälillä. Siihen on kyettävä löytämään erilaisia keinoja."

Kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok.) sen sijaan toivoo, ettei laajaa kriisitukipakettia maataloudelle syntyisi.

"Maatalouteen heitetään Suomessa paljon rahaa, eikä se luo kestävää maataloutta. Pidän hyvänä kehityskulkua, jossa kannattamattomimmat tilat lakkaavat ja kannattavat laajentuvat", Vartiainen perustelee.

Kansanedustaja Reijo Hongisto (sin.) puolestaan pitää maatalouden kriisitukea erittäin tarpeellisena.

"Henkilökohtainen näkemykseni on, että nyt aletaan olla ihan kalkkiviivoilla maataloudessa. Oman maan pitää kyetä kaikissa tilanteissa tuottamaan ruokaa yli viidelle miljoonalle kansalaiselle. Huoltovarmuus täytyy turvata."

Hongiston mukaan kriisirahaa on löydyttävä riittävästi.

"Mikään pikkusumma ei tässä tilanteessa riitä. Alkutuotanto on äärimmäisessä hädässä."

Lue lisää

Viljelijäkin voi pysähtyä

Keskustan ja vihreiden kiistat eivät uhka hallitukselle: "Kyllä vihreiden kanssa pärjää, kunhan asiat sovitaan tarkkaan etukäteen"

Sato tarvitsee yhä tekijöitä

Kaupunkikeskustojen elinvoima kyykähti ilman koronaakin – Vähiten tyhjiä liiketiloja oli Järvenpäässä ja Maarianhaminassa, eniten Riihimäellä ja Imatralla