Politiikka

Kansalaispuolue: Kuntaliitokset ovat romauttaneet palvelut

Politiikka 13.08.2018

Puolueen mukaan kunnallisten palvelujen perässä myös yksityinen sektori muuttaa muualle.


"Sivukylille taajamien palvelujen romahduksella on tappava vaikutus", toteaa kansalaispuolueen puheenjohtaja Sami Kilpeläinen.

Kansalaispuolue ilmaisee huolensa siitä, miten kuntaliitokset ovat vaikuttaneet palveluiden saatavuuteen syrjäisemmillä alueilla. Puolueen johto kertoo saaneensa Peräseinäjoen markkinoilla tapaamiltaan ihmisiltä palautetta siitä, että kuntaliitosta edeltäviä lupauksia on rikottu. Erityisen tuohtuneita oltiin vanhus- ja terveyspalveluiden keskittämisestä Seinäjoelle. Peräseinäjoki liitettiin Seinäjokeen vuonna 2005.

"Markkinoilla tuli esiin, että Peräseinäjoella on enää vain yksi terveydenhoitaja. Lisäksi jalasjärveläiset kertoivat kaiken keskittyneen Kurikkaan", kertoo tiedotteessa kansalaispuolueen varapuheenjohtaja Piia Kattelus, joka toimii myös Seinäjoen kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtajana.

Puolueen mukaan vastaavaa palautetta on kuultu muun muassa Oulun kaupunkiin liitetyltä Haukiputaalta. Kansalaispuolueen puheenjohtaja Sami Kilpeläinen näkee palveluiden karsimisen aiheuttavan dominoefektin. Lopulta pahiten kärsivät maanviljelijät, jotka eivät voi siirtää toimipaikkaansa muualle.

"Sivukylille taajamien palvelujen romahduksella on tappava vaikutus, sillä esimerkiksi kovissa haasteissa painivat maataloustuottajat tarvitsisivat usein kunnallisten palvelujen lisäksi pienyrittäjiä kuten sähköasentajia, korjaamopalveluita tai peltiseppiä. Nämä palvelut häviävät vanhoista taajamista, kun julkiset palvelut siirtyvät isoihin maakunta- tai kuntakeskuksiin", kirjoittaa Kilpeläinen.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT