Politiikka

SDP haluaa laskea maatalouden Itämereen aiheuttamaa ravinnekuormaa: "Emme voi jättää huomioimatta maatalouden ravinnepäästöjä"

Puolueen tavoitteena on, että maatalouden ympäristötuki ohjattaisiin jatkossa niin, että se palvelisi nykyistä paremmin ympäristön ja Itämeren suojelua.
Kari Salonen
SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman huomautti, että ympäristötukeen käytetään nykyisin vuosittain lähes 300 miljoonaa euroa.

SDP haluaa laskea maatalouden Itämereen aiheuttamaa ravinnekuormaa.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman totesi Lohjalla SDP:n puheenjohtajiston kesäkokouksessa pitämässään puheenvuorossa, että maatalous on Itämeren suurin fosfori- ja typpipäästöjen aiheuttaja. Samalla Lindtman esitteli myös puolueensa ohjelman Itämeren pelastamiseksi.

Puolueen tavoitteena on, että maatalouden ympäristötuki ohjattaisiin jatkossa niin, että se palvelisi nykyistä paremmin ympäristön ja Itämeren suojelua. Toisaalta puolue haluaa myös uudistaa maatalouden menetelmiä. Lindtman huomautti, että ympäristötukeen käytetään nykyisin vuosittain lähes 300 miljoonaa euroa.

"Mutta meren maataloudesta aiheutuvaa ravinnekuormaa ei viime vuosikymmeninä ole juurikaan saatu vähennettyä. Tähän tarvitaan muutos", hän painotti.

Kipsin- ja metsäteollisuuden jätekuidun hyödyntämiskokeiluja tulisi puolueen mukaan nopeasti laajentaa maanlaajuisiksi.

"Itämeren pelastamisessa emme voi jättää huomioimatta maatalouden ravinnepäästöjä", Lindtman sanoi.

Sosiaalidemokraatit ehdottavat, että pellot pidettäisiin kasvipeitteisinä. Näin voitaisiin puolueen mukaan pienentää ilmastopäästöjä sekä ravinnekuormitusta. Kasvipeitteisyyttä voitaisiin puolueen mielestä edesauttaa tukemalla kerääjäkasvien viljelyä. Kerääjäkasvin tarkoitus on sitoa varsinaiselta viljelykasvilta käyttämättä jääneitä ja maasta vapautuvia ravinteita sekä lisätä kasvipeitteisyyttä sadonkorjuun jälkeen.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

MTV: Hallitus tekee poliittisen päätöksensä al-Holin suomalaisten kotiuttamisesta maanantain

SDP:n kansanedustaja haluaa peruskouluun ja lukioon yhteisen uskonto- ja katsomustiedon opetuksen: "Edistäisi opetuksen tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta"

Hallituksen työhön on saatava ryhtiä